Self-leadership in remote work : Impacts to the individual and organization - Nikander, Tiia Sylvia (My University, 2021)
Maailmassa vallitseva COVID 19-pandemia on mullistanut työkulttuurin. Organisaatioiden sekä työntekijöiden on pitänyt sopeutua täydelliseen etätyöaikakauteen. Etätyöaikakauden aiheuttama muutos johtamisessa on vaatinut työntekijöiltä erinomaisia itsensä johtamisen taitoja. Tutkimus käsittelee koronapandemiasta aiheutuneen etätyöaikakauden aiheuttaneita muutoksia työympäristössä ja sen erilaisia vaikutuksia yksilöön sekä organisaatioon. Tutkimus syventyy itsensä johtamisen taitoihin etätyössä. Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää ja löytää etätyöaikakauden vaikutukset yksilöön ja organisaatioon, sekä selvittää itsensä johtamisen vaikutuksia etätyössä menestymiseen. Tutkimus pyrkii myös tuottamaan vastauksia avuksi tulevaisuuden työkulttuuriin, jonka on ennustettu muuttuvan enemmän etätyöpainotteiseksi koronapandemian seurauksena. Tutkimuksen tukena käytetty kirjallisuus pohjautuu aikaisempiin teorioihin sekä tutkimuksiin etätyöstä ja itsensä johtamisesta. Tutkimus on toteutettu laadullisena haastattelututkimuksena. Pro Gradu-tutkielma toteutettiin osana Vaasan Yliopiston LEADIS- etätyötutkimusta, jossa haastateltiin yhteensä noin 1000 työntekijää Suomessa. Työntekijät olivat kuudesta eri konsernista. Pro Gradu- tutkielmaan haastateltiin 10 asiantuntijaroolissa olevaa työntekijää, jotka tekivät pääsääntöisesti etätyötä. Tämä tutkimus keskittyy analysoimaan näiden haastattelujen tuloksia tarkemmin. Tulokset on analysoitu abduktiivisesti, eli hyödyntäen aikaisempia teorioita deduktiivisesti sekä aineistosta päättelemällä induktiiviseen tapaan. Tutkimuksen löydökset vahvistavat kirjallisuuden aikaisempia tuloksia siitä, että etätyö sekä itsenä johtamisen taidot tuottavat monia etuja yksilölle sekä organisaatiolle. Tulokset kuitenkin nostavat esiin itsensä johtamisen tärkeyden etätyöympäristössä. Tulokset vahvistavat aikaisempia kirjallisuuden löydöksiä itsensä johtamisen ja etätyön aiheuttamista hyödyistä, mutta käsittelee myös haasteita. Lisäksi tutkimus esittää vastauksia vähemmin tutkittuihin aiheisiin, kuten itsensä johtamisen yhteydestä yritykseen sitoutuvuuteen. Tutkimuksen tulokset tukevat myös itseohjautuvuusteorian kehittämää mallia ihmisen perustarpeista ja niiden täyttymisen johdosta syntyvästä sisäisestä motivaatiosta. Itseohjautuvuusmallin osallisuus itsensä johtamisen onnistumisessa etätyöympäristössä on tämän tutkimuksen perusteella olemassa.
Keywords: fi=Kansainvälinen liiketoiminta|en=International Business|; Master's Degree Programme in International Business