Bank stock returns around FOMC announcements : Evidence from the United States and Euro Area between 2004–2022 - Tuominen, Alex (My University, 2023)
The transmission of monetary policy through financial markets has been extensively discussed topic over time. Traditionally, previous studies shows that the relationship between unexpected interest rate changes and bank stock returns is inverse. However, further literature indicates that the correlation may not be ambiguously negative. This thesis examines the immediate impact of changes in interest rates on bank stock returns around FOMC announcements. More detailed, it investigates the domestic effects of adjustments in the federal funds rate on U.S. bank stocks and the international spillover effects on Euro Area bank stocks during different interest rate targeting periods between 2004–2022. The study aims to answer the question whether higher interest rates decrease bank stock returns and vice versa. Hence, it adds to the existing literature by providing the latest evidence and comparing the effects during different interest rate targeting periods of the Federal Reserve. Motivated from the prior literature, this thesis employs the event-study method and linear regression model to empirically test the proposed hypotheses. The study covers 92 FOMC meetings where interest rate adjustments are revealed. The used event-window is one-day holding period for U.S. stocks and overnight holding period for Euro Area stocks due to time differences and the opening hours of stock exchanges. Daily returns are the dependent variable while expected and surprise interest rate components are the independent variables. Dow Jones U.S. Banks Index represents U.S. bank stocks and Euro Stoxx Banks Index Eurozone banks stocks respectively. The expected and unexpected components of the interest rate adjustments are calculated from the 30-day federal funds future contracts traded on the Chicago Mercantile Exchange which reflects market expectations about the interest rate decisions. The results shows that 1-basis-point surprise increase (decrease) in the federal funds rate decreases (increases) U.S. bank stock returns significantly by 0,10 % and Euro Area bank stock returns by 0,022 % between 2004–2019. These findings are consistent with previous studies, asset valuation models and the efficient market hypothesis. However, the results show that U.S. bank stock returns shifts in the same direction with expected and surprise interest rate changes during the full sample period between 2004–2022. Respectively, any evidence cannot find about significant spillover effects on Euro Area bank stock returns during the full sample which includes the Covid19-crisis. These findings indicate that market turmoil periods may alter the effects of interest rates on stock returns which creates challenges for central bankers to practice effective monetary policy. Moreover, these results support the further findings that the relationship between interest rates and stock returns may not be unequivocally negative as traditionally stated.

Rahapolitiikan välittymistä rahoitusmarkkinoiden kautta on tutkittu laajasti kautta aikojen. Perinteisesti aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että odottamattomien korkopäätösten ja pankkiosakkeiden tuottojen välinen suhde on käänteinen. Uudempi kirjallisuus kuitenkin osoittaa, että korrelaatio ei välttämättä ole yksiselitteisesti negatiivinen. Tässä pro gradu - tutkielmassa tarkastellaan ohjauskoron muutosten välitöntä vaikutusta pankkiosakkeiden tuottoihin FOMC:n ilmoitusten yhteydessä. Tarkemmin se tutkii federal funds ohjauskoron muutosten kotimaisia vaikutuksia yhdysvaltalaisiin pankkiosakkeisiin ja kansainvälisiä heijastusvaikutuksia euroalueen pankkiosakkeisiin eri korkotavoitejaksoilla vuosina 2004–2022. Tutkimuksen tavoitteena on vastata kysymykseen, pienentävätkö korkeammat korot pankkien osaketuottoja ja päinvastoin. Näin ollen se täydentää olemassa olevaa kirjallisuutta tarjoamalla uutta todistusaineistoa sekä vertaamalla vaikutuksia Federal Reserven eri korkotavoitejaksoilla. Aikaisempaan kirjallisuuteen perustuen pro gradu- tutkielmassa käytetään tapahtumatutkimusta (event study) ja lineaarista regressiomallia ehdotettujen hypoteesien empiiriseen testaamiseen. Tutkimusaineisto kattaa 92 FOMC:n kokousta, joissa korkopäätökset julkistetaan. Tutkielmassa käytetty tapahtumaikkuna on yhden päivän hallussapitoaika yhdysvaltalaisille osakkeille ja yön yli hallussapitoaika euroalueen osakkeille aikaeroista ja pörssien aukioloajoista johtuen. Päivittäinen tuotto on riippuva muuttuja, kun taas odotetut ja odottamattomat komponentit korkopäätöksissä ovat riippumattomia muuttujia. Dow Jones U.S. Banks indeksi edustaa yhdysvaltalaisia pankkiosakkeita ja Euro Stoxx Banks indeksi euroalueen pankkiosakkeita. Korkopäätösten odotetut ja odottamattomat komponentit on laskettu Chicago Mercantile Exchange kaupankäynnin kohteena olevista 30 päivän federal funds ohjauskoron futuurisopimuksista, jotka kuvaavat markkinoiden odotuksia korkopäätöksistä. Tulokset osoittavat, että federal funds ohjauskoron 1 korkopisteen odottamaton nousu (lasku) laskee (nostaa) yhdysvaltalaisten pankkien osaketuottoa merkittävästi 0,10 % ja euroalueen pankkien osaketuottoa 0,022 % vuosina 2004–2019. Nämä havainnot ovat johdonmukaisia aikaisempien tutkimusten, osakkeiden arvonmääritysmallien sekä tehokkaiden markkinoiden hypoteesin kanssa. Tulokset kuitenkin osoittavat, että yhdysvaltalaisten pankkien osaketuotto liikkuu samaan suuntaan odotettujen ja odottamattomien korkopäätösten kanssa koko otoksen 2004–2022 aikana. Vastaavasti merkittävää näyttöä ei löydy heijastusvaikutuksista euroalueen pankkien osaketuottoihin Covid19-kriisin sisältävästä koko otoksesta. Nämä havainnot osoittavat, että markkinoiden turbulenssi voi muuttaa korkojen vaikutusta osaketuottoihin, mikä asettaa keskuspankkiireille haasteita tehokkaan rahapolitiikan harjoittamiseen. Lisäksi nämä tulokset antavat lisähavaintoja siitä, että korkojen ja osakkeiden tuoton välinen suhde ei välttämättä ole yksiselitteisesti negatiivinen, kuten perinteisesti on todettu.
Keywords: arvopaperimarkkinat; rahamarkkinat; korko; rahoitus; osakkeet; sijoitukset (talous); fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance