Eurooppapatentti ja Yhteisöpatentti eurooppalaisina patenttijärjestelminä - Karhula, Eeva (My University, 2006)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää kahden erilaisen eurooppalaisen patenttijärjestelmän eroja ja yhteneväisyyksiä: eurooppapatentin ja yhteisöpatentin. Patenteilla on suuri merkitys kilpailuoikeudessa. Voimassa oleviin järjestelmiin kohdistuu tällä hetkellä suuria muutospaineita ja mm. Euroopan Unioni on ottanut aktiivisen roolin patenttijärjestelmien kehittämisessä. Tässä tutkimuksessa verrataan Euroopan Unionin esittämää yhteisöpatenttijärjestelmää voimassa olevaan eurooppapatenttiin. Koska toinen järjestelmä on jo olemassa, mutta toinen vasta käsittelyvaiheessa, on tutkimus perustettava kokemuksiin olemassaolevasta järjestelmästä. Kun verrataan järjestelmiä toisiinsa, pohditaan sitä, vastaavatko järjestelmissä olevat eroavaisuudet patenttijärjestelmien ongelmiin. Yhdysvaltain järjestelmää, jota esitellään työssä luvussa seitsemän, käytetään esimerkkinä maantieteellisesti yhtenäisen järjestelmän toiminnasta. Tutkimuksesta käy ilmi, että patenttijärjestelmien käyttäjät kokevat nykyisen kansallisiin patentteihin pohjautuvan järjestelmän puutteelliseksi. Lisäksi kansalliseen oikeuteen pohjautuva jäjestelmä heikentää oikeusvarmuutta. Euroopan Unioni pyrkii vastaamaan patenttijärjestelmän käyttäjien tarpeisiin yhteisöpatenttiasetuksella. Sen tarkoitus on luoda maantieteellisesti ja oikeudellisesti yhtenäinen patentti, joka vähentää hallinnointi- ja hakemuskustannuksia. Poliittisesti yhteisöpatentin toteuttaminen on kuitenkin vaikeaa jäsenvaltioiden kielellisten ja oikeushistoriallisten erojen vuoksi. Eurooppapatentin funktio olisi lähinnä toimia hakemusprosessin yhtenäistäjänä, kun taas yhteisöpatentti harmonisoi patenttioikeuden substanssia ja oikeuskäytäntöä. Tämä oli tarkoitus kun yhteisöpatenttisopimus ja eurooppapatenttisopimus allekirjoitettiin lähes samaan aikaan 70-luvulla.
Keywords: eurooppapatentti; yhteisöpatentti; oikeuskäytännön harmonisointi; oikeusvarmuus; patenttioikeus; sisämarkkinat; fi=Talousoikeus|en=Business Law|