Young women's perceptions of leadership: The perspective of Finnish women in their early careers - Näveri, Alma (My University, 2026)
Naisten johtajuus ja sukupuolten tasa-arvo organisaatioissa ovat saaneet viime vuosikymmeninä yhä enemmän huomiota. Vaikka naisten osallistuminen korkeakoulutukseen ja työelämään on kasvanut, heidän edustuksensa johtotehtävissä on edelleen epätasaista. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on syventää ymmärrystä 25–30-vuotiaiden suomalaisten naisten johtajuuskäsityksistä uransa alkuvaiheessa. Tavoitteena on syventää ymmärrystä siitä, miten nuoret naiset suhtautuvat johtajuuteen, mitä esteitä nuoret naiset kohtaavat pyrkiessään johtotehtäviin sekä minkälaisen tuen avulla nuoret naiset voivat edetä kohti johtotehtäviä uransa alkuvaiheessa. Teoreettinen viitekehys pohjautuu kirjallisuuteen, joka käsittelee naisten johtajuuden kehitystä, lasikattoilmiötä ja sen syitä, johtajuusidentiteetin muodostumista, uran alkuvaiheen kehittymistä sekä yksilö-, organisaatio-, kulttuuri- ja henkilökohtaisia tekijöitä, jotka muovaavat naisten johtajuuspyrkimyksiä. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, jotta osallistujien kokemuksista ja näkemyksistä saataisiin syvällinen ymmärrys. Aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla yksilöhaastatteluilla uransa alkuvaiheessa olevilta nuorilta naisilta, joilla on joko johtamiskokemusta tai kiinnostusta johtotehtäviä kohtaan. Haastateltavat valittiin tarkoituksenmukaisella otannalla siten, että heillä oli tutkimusaiheen kannalta relevantteja kokemuksia ja näkemyksiä. Haastatteluaineisto analysoitiin temaattisen analyysin avulla kuusivaiheista analyysiprosessia noudattaen sekä abduktiivista lähestymistapaa hyödyntäen. Tulokset osoittavat, että uransa alkuvaiheessa olevat naiset kokevat johtajuuden ensisijaisesti mahdollisuutena itsensä kehittämiseen ja ihmissuhdepainotteiseen kasvuun, ei niinkään vallan tai statuksen tavoitteluna. Hyvään johtajuuteen yhdistettiin empatia, valmentaminen ja alaisten ammatillisten tavoitteiden tukeminen. Samalla tunnistettiin, että näitä yhteisöllisiä piirteitä aliarvioidaan organisaatioissa. Osallistujat kokivat kunnianhimonsa keinona haastaa sukupuolittuneita käsityksiä johtajuudesta. Esteitä koettiin yksilötasolla, jossa osallistujat raportoivat pysyvistä sukupuoleen liittyvistä odotuksista, kuten miesvaltaisilla aloilla koetusta tarkkailusta sekä ennakoivasta äitiysrangaistuksesta. Esteet organisaatiotasolla, kuten hierarkiat, epäviralliset miesverkostot ja perinteiset työkulttuurit rajoittivat naisten pääsyä johtotehtäviin. Tuen osalta jatkuva palaute, mentorointi ja johtamisen kehittämisohjelmat nousivat esiin keskeisinä urakehityksen mahdollistajina. Itseluottamus tunnistettiin tärkeäksi voimavaraksi, jota rakennettiin pitkäkestoisten mentorointisuhteiden ja naispuolisten roolimallien näkyvyyden kautta. Tutkimus täydentää olemassa olevaa kirjallisuutta tuomalla esiin, miten rakenteelliset esteet ja ennakoivat huolet muovaavat nuorten naisten johtajuuskäsityksiä jo ennen kuin he kohtaavat niitä. Tulosten perusteella organisaatioiden, johtajuuden kehittämisen ammattilaisten ja päätöksentekijöiden tulisi priorisoida varhaista tukea mentorointiin, roolimallien näkyvyyteen ja inklusiivisiin kulttuureihin nuorten naisten johtajuuskehityksen tukemiseksi uran alku vaiheessa.

Women's leadership and gender equality in organizations have received increasing attention in recent decades. Although women's participation in higher education and working life has grown, their representation in leadership positions remains unequal. The purpose of this research is to deepen understanding of the leadership perceptions of Finnish women aged 25–30 in the early stages of their careers. The aim is to deepen understanding of how young women relate to leadership, what barriers young women encounter when striving for leadership positions, and what kind of support can help young women advance toward leadership roles in the early stages of their careers. The theoretical framework is grounded in literature addressing the development of women's leadership, the glass ceiling phenomenon and its causes, the formation of leadership identity, early career development, and the individual, organizational, cultural, and personal factors that shape women's leadership aspirations. The research was conducted as qualitative research in order to gain an in-depth understanding of the participants' experiences and views. The data were collected through semi-structured individual interviews with young women in the early stages of their careers who have either leadership experience or an interest in leadership roles. The interviewees were selected through purposive sampling to ensure they had experiences and perspectives relevant to the research topic. The interview data were analyzed using thematic analysis, following a six-phase analytical process and employing an abductive approach. The findings show that women in the early stages of their careers perceive leadership primarily as an opportunity for self-development and relationship-oriented growth, rather than as a pursuit of power or status. Good leadership was associated with empathy, coaching, and supporting subordinates' professional goals. At the same time, it was recognized that these communal qualities tend to be undervalued in organizations. The participants experienced their ambition as a means of challenging gendered perceptions of leadership. Barriers were experienced at the individual level, where participants reported persistent gender-related expectations, such as stricter monitoring in male-dominated fields and motherhood penalty. Organizational-level barriers, such as hierarchies, informal male networks, and traditional workplace cultures limited women's access to leadership positions. Regarding support, feedback, mentoring, and leadership development programs emerged as key supports of career advancement. Self-confidence was identified as an important resource, built through long-term mentoring relationships and the visibility of female role models. This research complements the existing literature by highlighting how barriers and preconceptions shape young women’s perceptions of leadership even before they encounter them directly. Based on the findings, organizations, leadership development professionals, and policymakers should prioritize early support in the form of mentoring, role model visibility, and inclusive cultures in order to support young women's leadership development in the early stages of their careers.
Keywords: leadership (activity); fi=Kansainvälinen liiketoiminta|en=International Business|; Master's Degree Programme in International Business