Sanomalehti Pohjalaisen verkkosivujen käytettävyys - Jokela, Jaakko (My University, 2016)
Tämän tutkielman päätarkoituksena on tutkia sanomalehti Pohjalaisen verkkosivujen käytettävyyttä sekä parantaa sitä. Tutkimuksen kohteina ovat Pohjalaisen internetpohjainen verkkosivusto sekä mobiilisivusto. Käytettävyys on tärkeä ominaisuus millä tahansa verkkosivustolla, mutta erityisen merkittävään rooliin se nousee sanomalehtien verkkosivuilla. Tutkimuksen lähteinä on käytetty alan kirjallisuutta, artikkeleita sekä internetsivuja. Käytettävyystutkimuksen alalla merkittävää työtä tehneen Jakob Nielsenin teorioita käytettiin tutkimuksen pohjana. Tutkin Pohjalaisen verkkosivustoa myös Hans Beyersin kriteerien kautta, jotka hänen mukaansa määrittelevät hyvän uutisverkkosivuston. Käyttäjäprofiilin sekä oikean testiympäristön määrittelemiseen käytin Google Analyticsin tietoja Pohjalaisen verkkosivustosta. Saamiani tietoja käytin hyväkseni käytettävyystesteissä sekä testitehtäviä laatiessa. Empiirisen tutkimuksen toteutin käytettävyystesteillä, joihin valitsin viisi henkilöä. Testihenkilöt täyttivät esitietolomakkeen, jonka jälkeen he suorittivat testitehtävät Pohjalaisen verkkosivuilla tietokoneella sekä matkapuhelimella. Testihenkilöitä pyydettiin ajattelemaan ääneen tehtäviä suorittaessa ja heidän puheensa nauhoitettiin. Kirjasin myös ylös testihenkilöiden klikkimäärät jokaisessa tehtävässä. Lopuksi haastattelin testihenkilöt. Tutkimuksen tuloksena löysin Pohjalaisen verkkosivustolta yhden merkittävän, viisi pientä ja yhden kosmeettisen käytettävyysongelman. Mobiilisivuilta löytyi yksi kosmeettinen käytettävyysongelma. Testihenkilöiden vaikeudet kasaantuivat pääosin samoihin tehtäviin, joten tuloksia voidaan pitää luotettavina. Olen myös esittänyt ongelmiin ratkaisuja, jotka parantaisivat Pohjalaisen verkkosivujen käytettävyyttä.
Keywords: käytettävyys; käytettävyystestit; sanomalehti; verkkosivu; mobiilisivu; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|; fi=Teknisen viestinnän koulutusohjelma|en=Technical Communication Programme|