Suomen sähköjärjestelmän toimintavarmuus ja häiriönsietokyky - Lassila, Jere (My University, 2026)
Tutkielman tavoitteena on selvittää, mitkä ovat merkittävimmät tekniset ja turvallisuuspoliitti set riskit Suomen sähköjärjestelmän toimitusvarmuudelle ja millaisilla teknisillä ratkaisuilla näitä riskejä hallitaan. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja lähteinä käytettiin alan perusteoksia sekä viran omaisten julkaisemia tiedotteita ja valtionvirastojen dokumentteja. Tutkielmassa tutkittiin sähköverkon rakennetta ja sähköntuotantoa ja kulutusta. Eri käsitteet käytiin läpi kuten toimintavarmuus, käyttövarmuus ja häiriönsietokyky eli resilienssi. Tämän jäl keen tutkielmassa käytiin läpi mahdolliset uhat kyberturvallisuuden kannalta ja teknisten ratkai suiden kautta. Lopuksi myös käytiin läpi, millä näitä pystytään ehkäisemään. Tutkielmassa todettiin turvallisuuspoliittisiksi riskeiksi valtiollisten toimijoiden aiheuttamat ky ber- ja hybridiuhat. Teknisellä puolella suurimpia uhkia on käynnissä oleva energiamurros. Uu siutuvan energian tuottaminen vähentää verkosta luonnollista inertiaa. Näihin riskeihin vastataan STATCOM-kompensointilaitteilla ja tulevaisuudessa myös akkuvarastoilla. Johtopäätöksenä todetaan, että sähköverkon toimintavarmuus nojaa nykyisin laajempaan kan sainväliseen yhteistyöhön, koska Suomen sähköverkko on osana pohjoismaista synkronialuetta. Tämä korostaa tiiviin kansainvälisen yhteistyön merkitystä.
Keywords: sähköjärjestelmät; huoltovarmuus; sähköverkot; sähköntuotanto; sähkönsiirto; sähkötekniikka; kyberturvallisuus; fi=Sähkö- ja energiatekniikka|en=Electrical Engineering and Energy Technology|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|