VUOKRATYÖNTEKIJÖIDEN SITOUTUMINEN JA SEN JOHTAMINEN KOLMIKANTAISESSA TYÖSUHTEESSA - Puhtimäki, Jussi Jalmari (My University, 2020)
Tämän tutkielman tavoitteena on tutkia sitoutuneisuuden johtamisen tasoa vuokratyön näkökulmasta. Samalla tarkastellaan, millaisena sitoutuneisuus ja sen johtaminen koetaan eri organisaatioissa. Tutkimuksen avulla vuokratyöntekijöitä vuokraavat ja ostavat yritykset saavat kattavampaa kuvaa muun muassa toimivista henkilöstökäytänteistä sitoutuneisuuden johtamiseen liittyen. Samalla se auttaa yrityksiä ennakoimaan vuokratyön mukanaan tuomia seurauksia ja ilmiöitä. Tulosten avulla organisaatio kykenee myös halutessaan punnitsemaan sitä, miten sitoutuneita vuokraajatyöntekijöitä tarvitaan & onko vuokratyövoimaan siirtyminen organisaation omasta näkökulmasta ylipäätään kannattavaa. Teoreettinen viitekehys tutkimuksessa keskittyy sitoutuneisuuteen, henkilöstöjohtamisen rooliin kyseisessä asiassa sekä erityisesti vuokratyöhön liittyvään sitoutumiseen. Sitoutumisen muodostumisesta on olemassa kattavasti tieteellistä tutkimusta, mutta kun mukaan lisätään kolme osapuolta, joita ovat käyttäjäyritys, vuokratyöntekijä ja vuokraajayritys, niin lainalaisuudet sitoutumisen muodostumisessa ja johtamisessa tarvitsee määritellä jossain määrin uudelleen. Tutkimus toteutettiin laadullisena haastattelututkimuksena. Haastatteluun valikoitui 7 organisaatiota ja 11 eri henkilöä (henkilöstöasiantuntijoita ja operatiivisia esimiehiä). Haastattelussa oli mukana sekä vuokraaja- että käyttäjäyrityksiä. Haastattelun tulokset analysointiin siinä esiintyvien teemojen sekä teoriaosuudessa esitetyn tieteellisen tutkimuksen kautta. Tuloksista voitiin päätellä, että vuokratyöntekijät ovat työnantajien mukaan varsin sitoutuneita, mutta vähemmän sitoutuneita kuin muut työntekijät. Henkilökohtaiset erot korostuivat myös sitoutumisen ilmentyessä & sitoutumisen johtamisessa on suuria eroja yritysten välillä. Tämä näkyi selkeästi myös eroina koetussa vuokratyöntekijöiden sitoutuneisuudessa. Suurilta osin myös vuokratyöntekijöiden työntekoon oltiin varsin tyytyväisiä. Kahdenväliset suhteet organisaatioissa oli yleensä hyvät, mutta tälläkin puolella ilmeni erilaisia haasteita.
Keywords: vuokratyö; sitoutuminen; henkilöstöjohtaminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|