Verosuunnittelu luonnollisen henkilön asuntosijoittamisessa : Tavoitteena verojen minimointi - Lahdelma, Kaarlo Samuli (My University, 2019)
Asuntosijoittaminen itsessään ja siihen liittyvä verosuunnittelu eivät ole uusia ilmiöitä sijoitusympäristössämme, mutta sen houkuttelevuus sijoitusmuotona kasvaa alhaisten korkojen aikana. Yleinen epävarmuus talouden tulevasta kehityksestä yhdistettynä alhaisiin korkoihin saa monet sijoittajat harkitsemaan asuntosijoittamista sen varmempien ja tasaisempien tuottojen takia. Asuntosijoittamisen yleistyessä ja suosion kasvaessa, siihen liittyvien verosuunnittelumahdollisuuksien hyödyntäminen vaatii asiaan perehtymistä ja suunnitelmallisuutta sitä harkitsevalta sijoittajalta. Asuntosijoittamiseen liittyy useita erilaisia kuluja, joiden ajalliseen ja kirjanpidolliseen hyödyntämiseen sijoittaja voi itse vaikuttaa. Tutkielmassa tarkastellaan asuntosijoittamiseen liittyvien tulo- ja menoeriin liittyviä verosuunnittelumahdollisuuksia aina sijoitusasunnon hankinnasta sijoitusasunnon myyntiin. Tutkielman tavoitteena on selvittää asuntosijoittajan verojen minimointiin johtavat verosuunnittelumahdollisuudet. Tarkoitus on selvittää mitä mahdollisuuksia verojen minimointiin on lain sallimissa rajoissa. Rajojen hahmottamista varten avataan joitain oikeustapauksia, joissa tehty toimi on tulkittu verotusmenettelylain 28 § mukaan veron kiertämisenä. Tarkastelu tapahtuu yksityishenkilön näkökulmasta, jolloin verotus tapahtuu tuloverolain mukaisesti. Tutkielma on oikeusdogmaattinen eli lainopillinen. Keskeisimpänä aineistona hyödynnetään voimassa olevia lakeja, oikeuskirjallisuutta, oikeustapauksia ja Verohallinnon ohjeita.
Keywords: verosuunnittelu; veron minimointi; asunto-osakeyhtiö; luovutustappio ja -voitto; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|