The long-term effects of international work experience on the career success of expatriates - Kenkkilä, Kukka-Maaria (My University, 2020)
Yritysten ja tutkijoiden kiinnostus kansainvälisiä uria kohtaan jatkaa kasvuaan. Maahanmuuttajien määrä on kasvanut nopeammin kuin maailman väkiluku. Maailman globalisoituessa, yritykset tarvitsevat työntekijöitä, jotka kykenevät menestyksekkäästi hoitamaan tehtävänsä kansainvälisessä ympäristössä. Täten myös kansainvälisissä työtehtävissä työskentelevien henkilöiden tulee panostaa oman uran pääoman kehittymiseen, jotta he kykenevät ylläpitämään ja kohottamaan omaa markkina-arvoaan ja kilpailemaan työpaikoista kansainvälisessä ympäristössä. Vaikka nämä kansainväliset lahjakkuudet ovat arvokas voimavara yrityksille, tutkimukset osoittavat, että kansainvälisten työtehtävien vaikutukset työntekijän uramenestykselle ovat ristiriitaisia. Tutkimukset ovat kuitenkin lähinnä keskittyneet kansainvälisten työtehtävien lyhyen aikavälin seurauksiin. Tämän tutkimuksen tarkoitus on tuoda esiin, miten kansainvälisissä työtehtävissä työskentelevien henkilöiden urapääoma kehittyy pitkällä aikavälillä ja millaisia vaikutuksia urapääoman kehittymisellä on työntekijän markkina-arvoon ajan saatossa. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys pohjautuu urapääoma teoriaan, joka koostuu kolmesta osa-alueesta (miten-, miksi-, ja kuka-tietämys). Miten-tietämys kuvastaa henkilön uraan liittyviä tietoja ja taitoja. Miksi-tietämys viittaa henkilön uramotivaatioon ja kuka-tietämys puolestaan kuvastaa uran kannalta merkityksellisiä sosiaalisia verkostoja ja kontakteja. Urapääoman lisäksi teoreettisessa viitekehyksessä perehdytään työntekijän käsitykseen omasta työllistyvyydestä, joka kuvastaa työntekijän uskomusta omasta markkina-arvostaan nykyiselle työnantajalle sekä työntekijän markkina-arvoa ulkopuolisille tahoille, kuten muille yrityksille. Teoreettinen viitekehys on luotu antamaan perusteellisen pohjan empiiriselle tutkimukselle. Tutkimus toteutettiin laadullisena, osittain jäsenneltynä haastattelu tutkimuksena, jossa yllä mainitut käsitteet ja teoriat toimivat ohjenuorina. Tutkimusaineisto sisältää yhdeksän haastattelua, jotka on nauhoitettu ja litteroitu analyysia varten. Kaikki haastateltavat ovat suomalaisia ja he ovat olleet ulkomailla töissä vuonna 2004. Tässä tutkimuksessa olemme seuranneet haastateltavien urapääoman kehittymistä viimeisen 15 vuoden ajalta. Suurimmalta osin, tämän tutkimuksen tulokset tukevat aiempia tutkimustuloksia. Tulokset osoittavat, että ulkomailla työskentelyllä koetaan olevan positiivisia vaikutuksia työntekijän uramenestykselle pitkällä aikavälillä. Urapääoman eri osa-alueet kehittyivät merkittävästi ulkomailla työskennellessä. Erityisesti miten-, ja kuka-tietämysten kehittyminen koettiin olevan työntekijän markkina-arvon kannalta merkittäviä. Tutkimustulokset osoittivat myös, että kuka-tietämyksen ylläpitämisellä ja hyödyntämisellä pitkällä aikavälillä on positiivinen vaikutus työntekijän uramenestykselle.

The interest of companies and researchers in international careers continues to grow. The volume of international migrants has grown faster than the world’s population. Due to the globalizing world, companies need employees who are able to successfully manage their assignments in an international environment. Thus, employees working in an international environment should put effort into career capital development so that they are able to maintain and increase their marketability and to compete for jobs in the international environment. Although these international talents are valuable assets for companies, studies indicate that the effects of international work assignments are contradictory to expatriate’s career success. These studies have mostly concentrated on the short-term effects of international assignments. The purpose of this study is to identify the long-term development of expatriate’s career capital and to identify the long-term effects of international experience on the expatriate’s perceived marketability. The theoretical framework of this study is based on career capital theory which consists of three areas (knowing-how, -why, and -whom). Knowing-how describes a person's career related skills and competencies. Knowing-why reflects on a person's work motivation and knowing-whom in turn, is related to career-relevant networks and contacts. In addition to the career capital theory, the theoretical framework includes theory of employee’s perceived marketability which describes employee’s belief of her or his internal market value for the current employer and employee’s external market value for example, for other companies. The theoretical framework is created to give a thorough base for the empirical research. The research was conducted as a qualitative, semi-structured interview study where the concepts and theories mentioned above served as a guideline. The data analysis includes nine interviews, which are recorded and transcribed for the analysis. All interviewees are Finns and they have worked abroad in 2004. In this research, we have followed interviewees’ career capital development for the last 15 years. Mostly, the study results are supporting previous study results. The results indicate that working abroad has positive effects on employee’s career success in the long-term. The different areas of career capital developed significantly while working abroad. Specially, the development of knowing-how and knowing-whom career capital were seen significant for employee’s marketability. The study results also indicated that maintaining and utilizing knowing-whom career capital in long-term had positive effects on employee’s career success.
Keywords: työskentely ulkomailla; urakehitys; markkina-arvo; fi=Kansainvälinen liiketoiminta|en=International Business|; Master's Degree Programme in International Business