Strukturoitujen sijoitusten tuotot ja riskit - Hokkanen, Joona (My University, 2017)
Tutkielman tavoitteena on selvittää suomalaisten strukturoitujen osakesijoitusten tuottoja ja niihin vaikuttavia ominaisuuksia. Negatiivisten korkojen aikana sijoittajat etsivät korvaavia sijoitusmahdollisuuksia, jonka myötä strukturoitujen tuotteiden kysyntä on kasvanut. Vuoden 2008 finanssikriisin myötä asenteet monimutkaisempia sijoituskohteita kohtaan ovat muuttuneet entistä varautuneemmiksi ja tarve sääntelylle on lisääntynyt. Tarkoituksena on tutkia strukturoituja sijoituksia kokonaisvaltaisesti ja tunnistaa erilaisia käyttötarkoituksia sopimusehtoja tarkastelemalla. Tutkielman aluksi perehdytään strukturoitujen sijoitusten ominaisuuksiin ja niihin liittyviin käsitteisiin. Ymmärtämällä strukturointiin liittyviä erityispiirteitä. on mahdollista tunnistaa potentiaalisia ongelmia tutkielman edetessä. Strukturoitujen osakesijoitusten tuottoja tutkitaan tarkastelemalla Suomessa liikkeeseen laskettujen sijoitusten joukkoa. Sijoitusten kannattavuutta arvioidaan pohtimalla sopimusehtojen tuottorajoitteita ja vertaamalla strukturoituja osakesijoituksia vastaaviin suoriin osakesijoituksiin. Strukturoitujen sijoitusten tavallista monimutkaisempia tuottoa määrittäviä ehtoja käsitellään ottamalla tarkempaan tutkimukseen vaikeaselkoisia erääntyneitä sijoituksia. Tutkimuksen perusteella strukturoitu osakesijoittaminen ei korvaa suoraa osakekauppaa, mutta tarjoaa varteenotettavan vaihtoehdon korkosäästämiselle. Monimutkainen tuoton määrittyminen tekee strukturoidusta sijoittamisesta mielenkiintoista, mutta samanaikaisesti aiheuttaa epävarmuutta lopputuloksesta. Muuttuva sääntely tulee lähivuosina muuttamaan strukturoituja sijoituksia niiden ominaisuuksien ja tarjonnan suhteen. Uudet rajoitukset saattavat kuihduttaa niiden tarjonnan, mikäli uusia innovaatioita niiden haluttavuuden lisäämiseksi ei kehitetä.
Keywords: strukturoitu sijoitus; osakesijoittaminen; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|