“Resistance is Futile” : The Borg and Technophobia in Star Trek - Lafond, Kaj (My University, 2020)
Tieteisfiktio on mediatyyppi joka mahdollistaa pohdinnan siitä, miten teknologian kehitys voi vaikuttaa ihmiskunnan tulevaisuuteen. Sen kautta voimme käsitellä pelkoja teknologian kehityksen vaaroista ja ymmärtää millä tavoin integrointi teknologian kanssa voi johtaa perinteisten yhteiskunnallisten ja henkilökohtaisten arvojen tukehduttamiseen. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millä tavoin Star Trek -tieteisfiktion The Next Generation, Voyager ja Enterprise-televisiosarjoissa sekä Star Trek: First Contact -elokuvassa esiintyvä Borg-rotu ilmentää teknofobiaa, eli pelkoa ja epäluuloja teknologiaa kohtaan. Analyysi osoitti, että borgit on tarkoituksella suunniteltu siten, että niiden fyysinen olemus, elämäntapa ja käytös ovat epämiellyttäviä psykologisesti perustavalla tavalla. Borgien väkivaltainen keino sulauttaa uusia elämänmuotoja heidän yhteiskuntaansa tapahtuu teknologisen integroinnin kautta, ensiksi nanoteknologian injektiolla uhrin kehoon, ja sitten elinten ja raajojen korvaamisella teknologialla. Lopuksi uhrin oma mieli tukahdutetaan ja se liittyy osaksi verkotettua kollektiivia,jolla on vain yksi yhteinen ääni. Tutkimalla borgeihin liittyviä kohtauksia ilmeni,että yksilön sulauttaminen tällaiseen teknologiseen yhteiskuntaankoetaan karmivaksi siksi, että tässä prosessissa yhteiskunnallisesti tärkeäksi koettu yksilöllisyys ja identiteetti katoaa. Kun yksilö sulautetaan borgien kollektiiviin, hän muuttuu teknologian kautta toiseuden ilmentymäksi ja kyberneettiseksi viholliseksi. Toisaalta tämä tutkimus osoitti, että borgit heijastavat luomisensa aikakakauden yhdysvaltalaisia yhteiskunnallisia ja poliittisia asenteita. Niiden teknologinen kollektiivisuus ja yhdenmukaisuus rinnastetaan neuvostoliittolaiseen sosialistiseen yhteiskuntaan. Borgit koetaan luonnottomina ja yhteiskunnan perusarvojen, kuten perheen ja yksilön vapauden tukahduttamisen tunnuskuvina.
Keywords: fi=Englannin kieli|en=English language|; fi=Comparative Cultural Studies -maisteriohjelma|en=Master's Programme in Comparative Cultural Studies|