"Me tehdään tätä yhdessä" : Tapaustutkimus paikallisesta sopimisesta teknologia-alan yrityksissä - Haarala, Laura (My University, 2019)
Suomen taloudelliset ongelmat ja heikko kilpailukyky ovat olleet aiheita, joilla on pyritty avaamaan keskustelua siitä, millä tavalla kansainvälisen kilpailun aiheuttamiin haasteisiin voisi ketterämmin vastata. Jäykillä rakenteilla ei tänä päivänä pystytä enää reagoimaan tarpeeksi nopeasti alati muuttuvien markkinoiden vaihteluihin, vaan yritysten on joustavasti kyettävä venymään markkinoiden kysynnän mukaisesti. Paikallinen sopiminen on tuotu keskustelun ytimeen, kun puhutaan yritysten kilpailukyvystä ja työehtojen sopimisesta – paikallisesti työehdoista sopimalla työnantaja ja työntekijä pystyvät yhdessä päättämään, millä tavoin kansainvälisen kilpailun tuomaan paineeseen ja muutoksiin halutaan vastata. Vaikka paikallisen sopimisen on yleisesti katsottu olevan hyvä asia, huolta paikallisen sopimisen ympärillä ovat kuitenkin aiheuttaneet esimerkiksi työnantaja- ja työntekijäpuolen mahdollinen keskinäinen epäsymmetria neuvotteluissa sekä luottamuspula. Paikallinen sopiminen, haasteita huolimatta, nähdään kuitenkin yhtenä merkittävänä keinona menestyä tulevaisuudessa kilpailluilla markkinoilla. Tässä tutkielmassa käsitellään paikalliseen sopimiseen liittyviä sekä sopimisen onnistumiseen vaikuttavia tekijöitä sekä sitä, mihin tarpeeseen paikallinen sopiminen yritysten nykytodellisuudessa vastaa. Sopimiseen liittyvistä tekijöistä luottamus on paikallisen sopimisen tärkein elementti – ainoastaan luottamukseen perustuva paikallinen sopiminen, jossa kaikki osapuolet voittavat, ja joka edistää yhtä aikaa yrityksen tuottavuutta ja henkilöstön hyvinvointia, voidaan katsoa onnistuneeksi paikalliseksi sopimukseksi. Merkittävinä tekijöinä paikallisen sopimisen onnistumisessa nähdään myös sopimista edistävä sopimiskulttuuri sekä aito yhteistyö neuvotteluosapuolten välillä.
Keywords: Paikallinen sopiminen, joustaminen, luottamus, konflikti, tapaustutkimus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|