Tilintarkastajan kokemat aikapaineet ja niiden vaikutus tilintarkastuksen laatuun - Antila, Johanna (My University, 2004)
Tutkielman tarkoituksena oli tutkia, kokevatko suomalaiset tilintarkastajat työssään määräaika-ja aikabudjettipaineita sekä miten nämä aikapaineet vaikuttavat tilintarkastuksen laatuun. Kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu tilintarkastusalalla kiristyneen kilpailun johtaneen siihen, että tilintarkastajien kokemien aikapaineiden määrä on kasvanut. Aikapaineista johtuen tilintarkastajien on havaittu sortuvan tilintarkastuksen laatua heikentäviin toimiin. Laatua heikentävien toimien on edelleen huomattu vähentävän yritysten tilinpäätöstietojen hyväksikäyttäjien luottamusta tilintarkastukseen ja lisäävän tilintarkastajia vastaan nostettujen oikeuskanteiden määrää. Tutkielman aineisto kerättiin kyselyllä, joka lähetettiin 540:lle suomalaiselle tilintarkas-tajalle. Kyselyssä esitettiin kysymyksiä tilintarkastajien mahdollisesti kokemista aika-paineista ja niiden vaikutuksista tilintarkastustyön suorittamiseen. Vastauksissa käytettiin 7-portaista Likertin asteikkoa. Taustamuuttujina tutkielmassa olivat tilintar-kastajan asema tilintarkastusorganisaatiossa, tilintarkastuskokemus vuosina ja tilintar-kastajan sukupuoli. Saatuja vastauksia vertailtiin eri taustamuuttujien suhteen. Tutkimustulokset osoittivat, että suomalaiset tilintarkastajat kokevat työssään aikapai-neita. Vastauksia eri taustamuuttujien suhteen vertailtaessa havaittiin, että ylemmällä organisaatiotasolla työskentelevät ja yli 10 vuotta tilintarkastuskokemusta omaavat tilin-tarkastajat kokivat enemmän aikabudjettipaineita kuin alemmalla organisaatiotasolla työskentelevät ja alle 10 vuotta tilintarkastuskokemusta omaavat tilintarkastajat. Sukupuolella sen sijaan ei ollut merkitystä aikapaineiden kokemisessa. Aikapaineiden vaikutuksia tutkittaessa voitiin päätellä, että alemmalla organisaatiotasolla työskentelevät ja kokemattomammat tilintarkastajat sortuivat aikapaineiden alaisena joihinkin tilintarkastuksen laatua heikentäviin toimiin (asiakkaan heikkojen selvitysten hyväksyminen, tilintarkastustoimenpiteissä ”oikaiseminen”) enemmän kuin ylemmällä organisaatiotasolla työskentelevät kokeneemmat tilintarkastajat.
Keywords: aikapaineet; aikabudjettipaine; määräaikapaine; tilintarkastuksen laatu; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|