Ulkonäkö ja luettavuus (Koirille tarkoitettujen sisäloislääkevalmisteiden tarkastelu ulkonäön, sisällön, jäsentelyn ja sanaston kannalta) - Nylund, Anna (My University, 2005)
Den här avhandlingens mål har varit att undersöka hur läkemedelförpackningarnas bipacksedlars utseende inverkar på läsbarheten. I mitt material har ingått bipacksedlar från läkemedel avsedda för avmaskning av hundar. Jag har fäst uppmärksamhet bland annat vid bipacksedlarnas typografiska drag, så som snittvarianter, bokstävernas storlek, avstånd mellan ord och rader, radernas längd samt bruket av illustrationsmetoder. Förutom detta har jag även analyserat bipacksedlarnas innehåll. Innehållet har granskats både kvalitativt och kvantitativt. Jag har undersökt vilken typ av information och innehåll som läsaren anser är nödvändig eller intressant, och har därtill för¬sökt avgränsa vilken mängd av information som läsaren anser vara lämplig. Förutom innehållets mängd och kvalitet har jag även analyserat innehållets disposition. Därtill har jag sett på hur dispositionen inverkar på bipacksedlarnas koherens. Slutligen har jag analyserat bipacksedlarnas ordval, för att se om det använts ord som inverkar endera positivt eller negativt på läsbarheten. Detta är en kvalitativ undersökning och för att hitta de faktorer som inverkar på bipacksedlarnas läsbarhet har jag förutom tidigare forskningsresultat och egen analys samlat in material genom att intervjua personer som redan tidigare kommit i kontakt med bipacksedlarna. De resultat som jag fått består därför av en kombination av mina egna slutsatser och de interjuvades åsikter. Resultaten tyder på att bipacksedlarnas typografiska element har större inverkan på läsbarheten än vad tidigare undersökningar låtit förstå. Därtill upplever läsaren ofta att bruket av illustrationsmetoder inte är konsekvent. Dispositionen av bipacksedlarna är inte läsarvänlig och leder till störningar i koherensen. Samtidigt saknas det i bipacksedlarna information som anses viktig, eller så förekommer information som anses onödig. Ordvalet är enligt de interjuvade på en lämplig nivå och inverkar inte i någon större utsträckning på läsbarheten.
Keywords: pakkausseloste; luettavuus; ulkonäkö; sisältö; jäsentely; sanasto; fi=Modern finska|