RAKENNUSALAN KÄÄNNETYN ARVONLISÄVEROVELVOLLISUUDEN VAIKUTUKSET YRITYKSEN TALOUTEEN - Hautala, Viivi (My University, 2019)
Pro gradu -tutkielma käsittelee 1.4.2011 voimaan tullutta rakennusalan käännettyä arvonlisäverovelvollisuutta. Rakennusalan käännetyn arvonlisäverovelvollisuuden taustalla on rakennusalalle pesiytyneen talousrikollisuuden vastustaminen ja erityisesti arvonlisäverotuksen kautta tehtävien veropetosten ehkäiseminen. Rakennusalan käännetyn verovelvollisuuden soveltuessa rakennuspalvelun myyjän sijasta verovelvollinen onkin palvelun ostaja. Rakennusalalla rakentamispalveluiden käännettyä verovelvollisuutta soveltaa vuositasolla noin 60–65 % toimijoista joko myyjänä, ostajana tai molemmissa ominaisuuksissa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, kuinka rakentamispalveluiden käännetty verovelvollisuus on vai-kuttanut yrityksien talouteen käytännössä ja millaiset vaikutukset ovat olleet. Aikaisemman tutkimustiedon perusteella vaikutuksia yrityksen talouteen on ollut havaittavissa esimeriksi yrityksen kassavirrassa ja täten vaikutukset ovat heijastuneet yritysten maksuvalmiuteen. Rakennusalalla kassavirran merkitys ja hallinta korostuu. Tässä tutkimuksessa keskitytään havainnoimaan käytännössä havaittuja muutoksia, ja kuinka muutokset ovat vaikuttaneet yritysten talouteen. Tavoitteena on nostaa esille lain tuomia merkittävimpiä muutoksia käytännössä. Tässä empiirisessä tutkimuksessa käytetään haastattelumetodina teemahaastattelua. Haastattelut toteutetaan yksilöhaastatteluina, koska näin saadaan hankittua syvällistä kokemusperäistä tietoa sekä kuvattua ilmiötä ja sen vaikutuksia. Haastatteluita suoritettiin yhteensä seitsemän kappaletta. Tutkimuksen tuloksista voidaan todeta, että rakennusalan käännetyllä arvonlisäverovelvollisuudella on ollut vaikutusta yrityksien talouteen. Tutkimustuloksissa korostui aliurakoitsijan taloudessa tapahtuneet muutokset ja niiden analysointi, koska haastateltavien kokemukset painottuivat aliurakointia pääsääntöisesti harjoittaviin yrityksiin. Tutkimustulokset antoivat pääsääntöisesti vahvistusta aikaisemmissa tutkimuksissa tehtyihin havaintoihin. Lain merkittävimpänä muutoksena rakennusalan yritysten talouteen on ollut menetelmän poikkeaminen normaalista arvonlisäveromenettelystä. Muutokset ovat heijastuneet myynti- ja ostolaskuissa, negatiivisina arvonlisäveropalautuksina, kassavirrassa tapahtuneina muutoksina ja positiivisina vaikutuksina luottotappiotilanteissa. Tutkimustulosten perusteella lain haasteet ovat ilmenneet tulkintatilanteissa, jotka ovat aiheutuneet rakennuspalvelun ostajan määrittelyn vai-keudesta ja soveltavuuden arvioinnista.
Keywords: Käännetty arvonlisäverovelvollisuus; arvonlisävero; rakennusala; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|