Välittäjäorganisaatiot ja yhteistyöalustat pk-yritysten välisen yhteistyön mahdollistajana - Risikko, Jukka (My University, 2017)
Yritysten väliset verkostot ja niissä rakentuva yhteistyö tarjoaa yrityksille mahdollisuuden parantaa omia toimintojaan. Erilaiset välittäjäorganisaatiot ja yhteistyöalustat auttavat omalla toiminnallaan tuomaan yrityksiä yhteen. Pk-yrityksille yhteistyö voi tasapainottaa kustannustehokkaasti yritysten pienestä koosta johtuvia haittapuolia. Tämä tutkielma tutkii yritysyhteistyön taustalla vaikuttavia tekijöitä erityisesti välittäjäorganisaatioiden ja pk-yritysten näkökulmista. Tutkielma on kirjoitettu osana EU:n rahoittamaa PISKU-hanketta (hankekoodi S20867), jonka päätavoitteena on työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kehittäminen suomalaisissa pk-yrityksissä. Teoreettinen kehys tutkielmaan rakentuu yritysten arvoketjuista, yhteistyön eri toimintasuunnista, välittäjäorganisaatioista, mahdollisuustyypeistä ja integraation syvyydestä. Kirjallisuuskatsauksen jälkimmäisessä osiossa tarkastellaan erilaisia suomalaisessa kontekstissa esiintyviä välittäjäorganisaatioita ja muita yhteistyöalustoja. Lopulta yhteistyöstä rakennetaan teoreettinen kokonaiskuva selittämään yhteistyön eri ulottuvuuksia. Tutkielman empiirisessä osiossa toteutettiin yritysyhteistyöhön liittyvä kysely PISKU-hankkeen pk-yrityksille. Kyselyn tarkoituksena oli selvittää yritysten käytännön näkemyksiä yhteistyöstä ja käytössä olevista yhteistyön alustoista. Laadullisen kyselyn tuloksia käytetään jatkossa PISKU-hankkeeseen kuuluvan yhteistyöalustan aksiomaattisessa suunnittelussa. Kokonaisuudessaan tutkielma tarjoaa kahdenlaisia tuloksia: teoriaosuuden kokonaiskuvan yhteistyöstä ja kyselytutkimuksen analyysin. Yhteistyötä pidetään tärkeänä alasta riippumatta ja monenlaisia välittäjäorganisaatioita käytetään yrityskentän laidasta laitaan. Resurssien puute ja sopivien kumppanien löytäminen korostuvat kyselyn yritysten suurimpina ongelmina kaikenlaisessa yhteistyössä.
Keywords: yhteistyö; pk-yritykset; toimitusketjun hallinta; arvoketjut; yhteistyöalustat; välittäjäorganisaatiot; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|; fi=Master's Degree Programme in Industrial Management|