Huutokaupat julkisen sektorin työkaluina - Happonen, Miikka Juhani (My University, 2019)
Tämän tutkimuksen tarkoitus on tarkastella huutokauppojen soveltuvuutta ja käyttömahdollisuuksia julkisen sektorin työkaluna. Tutkimuksessa verrataan huutokauppojen onnistumisia sekä epäonnistumisia esimerkkien kautta, ja etsitään huutokaupoissa esiintyneitä vahvuuksia ja heikkouksia. Esimerkeissä valtiovalta esiintyy niin myyjän kuin ostajankin roolissa. Myynnissä huutokauppoja tarkastellaan yksityistämisen kautta, kun taas vastaavasti ostajana huomion kohteena ovat sähköjohdannaishuutokaupat. Aineistona olen käyttänyt alan kirjallisuutta sekä aikaisempaa tutkimusta. Yksityistämisen osalta työssäni vertailen Yhdysvalloissa sekä Euroopassa järjestettyjä taajuushuutokauppoja ja niiden onnistumista. Vastaavasti sähköjohdannaishuutokaupoissa esimerkkeinä toimivat Brasilian, Kolumbian sekä Yhdysvaltain Uuden-Englannin järjestelmät. Saadut tulokset osoittavat huutokauppojen onnistumisen riippuvan vahvasti osallistuvien kilpailijoiden määrästä suhteessa kaupattavien kohteiden määrään. Esimerkeissä esiintyvissä epäonnistumissa yhdistävänä tekijänä on havaittavissa keskenään riittävän tasavertaisten huutajien puute. Tämä saattoi esiintyä usean eri muuttujan kautta, ja huutokauppoja järjestäessä valtion tulisikin varmistaa riittävä kilpailu
Keywords: Huutokaupat; julkinen sektori; yksityistäminen; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|