Luottamuksen rakentuminen kuukautisseurantasovelluksissa : Luottamusta lisäävät ja heikentävät tekijät - Murtomäki, Miinu (My University, 2026)
Kuukautisseurantasovelluksista on tullut viime vuosina merkittävä osa digitaalista terveyden ja hyvinvoinnin seurantaa. Ne tarjoavat käyttäjille mahdollisuuden ymmärtää omaa kehoaan, seu rata hormonitoimintaa ja hallita arkea aiempaa tarkemmin. Samalla niiden käyttö herättää kui tenkin kysymyksiä luotettavuudesta ja tietosuojasta. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää millaiset sovelluksen suunnitteluun liittyvät tekijät vaikuttavat käyttäjän luottamukseen kuu kautisseurantasovelluksissa. Tutkimuskysymyksiä on kolme ja ne ovat: 1. Mitkä kuukautisseuran tasovelluksen ominaisuudet lisäävät käyttäjän luottamusta? 2. Mitkä kuukautisseurantasovelluk sen ominaisuudet heikentävät käyttäjän luottamusta ja luovat epäluottamusta? 3. Miten kuu kautisseurantasovellusten tietosuoja ja siihen liittyvät käytännöt vaikuttavat käyttäjän koettuun luottamukseen? Tutkimus toteutettiin laadullisena kyselytutkimuksena, johon saatiin 52 hyväksyttyä vastausta. Kyselyssä kartoitettiin käyttäjien kokemuksia ja näkemyksiä kuukautisseurantasovellusten luo tettavuudesta, käytettävyydestä ja tietosuojasta. Aineistoa analysoitiin teemoittelemalla se ai neistolähtöisesti. Tutkimuksessa luotettavuuden rakenteellista mallia tarkasteltiin McKnightin, Carterin, Thatcherin ja Clayn (2011) teorian pohjalta. Tuloksissa korostui, että käyttäjät luottavat sovelluksiin, kun ne toimivat virheettömästi ja anta vat visuaalisesti neutraalin käyttäjäkokemuksen sekä käsittelevät henkilökohtaisia tietoja avoi mesti ja ymmärrettävästi. Epäluottamus korostui tilanteissa, joissa sovelluksen ennusteet eivät pitäneet paikkaansa tai sovellus tuntui liian kaupalliselta. Myös kuukautisseurantasovellusten epäselvät tietosuojakäytännöt ja epätietoisuus siitä, mihin henkilökohtaista dataa lopulta käy tetään, herättivät epäluottamusta. Tutkimus osoittaa, että luottamus kuukautisseurantasovelluksiin ei ole yksiselitteistä, vaan se muodostuu teknisten, visuaalisten ja eettisten tekijöiden kokonaisuudesta. Kuukautisseuranta sovellusten tulisi huomioida tietosuojakäytännöissään läpinäkyvyys ja saavutettavuus. Sovelluk sissa tulisi huomioida myös paremmin ne käyttäjät, joiden kuukautiset ovat epäsäännölliset tai muut tekijät, joista epäsäännöllisyys voisi johtua. Jatkotutkimuksissa voitaisiin keskittyä tarkas telemaan kuukautisseurantasovellusten tiedon esitystapojen vaikutusta luottamuksen muodos tumiseen. Jatkotutkimuksissa olisi hyvä tarkastella kuukautisseurantasovellusten koettua luo tettavuutta dynaamisena ilmiönä, eli sitä, milloin ja missä määrin sovellukset koetaan luotetta viksi tai epäluotettaviksi. Lisäksi voitaisiin analysoida, miten erilaiset käyttäjäkokemukset, kuten onnistuneet ja epäonnistuneet ennusteet sekä tekniset ongelmat, vaikuttavat koetun luotetta vuuden kehittymiseen pitkällä aikavälillä.
Keywords: kuukautiskierto; käyttäjäkokemus; käyttäjät; tietosuoja; luottamus; luotettavuus; käytettävyys; seuranta; terveys; kuukautiset; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Tietojärjestelmätieteen maisteriohjelma|en=Master’s Programme in Information Systems|