"A Sexist, Misogynist Dinosaur"? The Changing Representations of James Bond's Masculinity - Sorvari, Niina (My University, 2010)
Tutkielmani aiheena ovat James Bondin maskuliinisuuden representaatiot, jotka muodostavat hyvin tunnetun kuvan hänestä kovana, hegemonisena sankarihahmona. Aineistona käytän viittä James Bond -elokuvaa eri vuosikymmeniltä: Goldfinger (1964), The Man with the Golden Gun (1974), The Living Daylights (1987), Tomorrow Never Dies (1997) ja Casino Royale (2006). Tutkielman tarkoituksena on tarkastella miten Bondin maskuliinisuuden representaatiot ovat muuttuneet vuosien saatossa. Hypoteesini on että James Bondin maskuliinisuus on muuttunut sosiaalisten muutosten vaikutuksesta: Bond kulttuurisena ilmiönä on tiiviisti yhteydessä maailmaamme ja yhteiskunnassa tapahtuviin muutoksiin, jotka puolestaan heijastuvat Bondin hahmoon. Tutkimuksen pohjana käytän Pat Kirkhamin ja Janet Thuminin elokuvallisen maskuliinisuuden esittämisen kategorioita. Teoreettisina lähtökohtina ovat myös Laura Mulveyn teoria elokuvan miehisestä katseesta sekä Judith Butlerin idea sukupuolen rakentumisesta tekojen kautta. Analyysin kohteina ovat James Bond erotisoivan katseen haltijana sekä kohteena, näyttelijöiden fyysinen ulkonäkö, Bondin väkivaltainen käyttäytyminen ja kestävyys, kanssakäyminen miesten ja naisten kanssa sekä suhtautuminen instituutioihin ja tunteiden näyttäminen. Tutkimustulokset osoittavat että Bondin maskuliinisuus on muuttunut yhteiskunnallisten muutosten vaikutuksesta, esimerkiksi naisten oikeuksien paraneminen ja kylmän sodan päättyminen ovat vaikuttaneet ratkaisevasti Bondin hahmoon. Jos Bond on jollain alueella menettänyt hegemonisen asemansa, on toisia miehisiä piirteitä korostettu enemmän. Myös itse hegemonisen maskuliinisuuden käsitys on muuttunut vuosien saatossa.
Keywords: James Bond; representation; hegemonic masculinity; filmic masculinity; gaze; fi=Englannin kieli|en=English language|