Tiedon politiikka perustoimeentulotuen heikennyksissä : Narratiivinen analyysi hallituksen esityksen asiantuntijalausunnoista - Arkko, Lauri (My University, 2026)
Perustoimeentulotuen lakiuudistus astui voimaan 1.2.2026, jonka myötä tuen taso heikentyi, suojaosa poistui ja perusosan alentamisen menettelyä kiristettiin. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan toimeentulotuen heikennyksiin liittyvää lausuntoaineistoa ja siinä rakentuvia narratiiveja sekä niiden suhdetta tietoon perustuvaan päätöksentekoon. Tutkielman taustalla on keskustelu siitä, miten sosiaalipoliittisia uudistuksia perustellaan, millaista tietoa niissä painotetaan ja miten poliittiset kiistat rakentuvat paitsi arvojen myös tiedollisten kehysten varaan. Tutkielman tavoitteena on selvittää, millaisia narratiiveja asiantuntijalausunnoissa muodostuu toimeentulotuen leikkauksen vastustamiseksi sekä miten näissä narratiiveissa kyseenalaistetaan hallituksen esityksen tietoperustaa. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu politiikan kehystämisen, narratiivisuuden sekä tietoon perustuvaa päätöksentekoa koskevan kirjallisuuden varaan. Keskeisiä käsitteitä ovat narratiivi, kehys, tietoperusta ja tietoon perustuva päätöksenteko. Kehystäminen voidaan ymmärtää tapana valita ja korostaa tiettyjä todellisuuden piirteitä siten, että ongelman määrittely, syy-seuraussuhteet, moraaliset arviot ja ratkaisuehdotukset tulevat näkyviksi. Narratiiveja tarkastellaan aineistossa analyyttisina jäsennyksinä, joiden kautta lausunnonantajat tekevät toimeentulotuen leikkauksesta ymmärrettävän omista institutionaalisista ja normatiivisista lähtökohdistaan. Aineisto koostuu hallituksen esitystä koskevista asiantuntijalausunnoista. Tutkielma toteutetaan laadullisena tutkimuksena, jossa aineisto analysoidaan aineistolähtöisen sisällönanalyysin ja narratiivisen tulkinnan keinoin. Analyysin perusteella aineistosta hahmottuu neljä toisiaan osin sivuavaa narratiivia. Lausuntoaineistossa korostuvat erityisesti haavoittuvien ryhmien turvaa, perus- ja ihmisoikeuksia, taloudellista kestämättömyyttä sekä hallinnollista kohtuuttomuutta koskevat tulkinnat. Tulokset osoittavat, että toimeentulotuen leikkausta ei asiantuntijalausunnoissa jäsennetä yksinkertaisena puolesta–vastaan-kysymyksenä, vaan monin tavoin kilpailtuna politiikkakysymyksenä, jossa eri toimijat painottavat erilaisia vaikutuksia ja erilaisia oikeutuksen tapoja. Asiantuntijalausuntojen argumentaatiossa tietoon vetoaminen on keskeinen osa legitimointia, mutta tieto ei näyttäydy neutraalina tai yksiselitteisenä, vaan osana kilpailevia tulkintakehyksiä. Tutkielma osoittaa, että hallituksen esityksen tietoperusta ei lausuntoaineistossa näyttäydy neutraalina lähtökohtana, vaan yhtenä poliittisesti tulkittuna tapana jäsentää toimeentulotuen leikkausta. Asiantuntijalausunnoissa tätä tulkintaa haastettaan eri narratiivien kautta, jolloin tieto toimii paitsi perustelun myös kiistan kohteena.
Keywords: säädösvalmistelu; tiedolla johtaminen; lausunnot; hallituksen esitykset; narratiivisuus; toimeentulotuki; päätöksenteko; etuudet; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|