Spotify Wrapped -kooste osana digitaalista kulttuuria : Käyttäjäkokemus ja sosiaalinen jakaminen suomalaisopiskelijoiden näkökulmasta - Vuolle, Laura (My University, 2026)
Spotify Wrappedin kaltaiset vuosittaiset koosteet kokoavat käyttäjän musiikinkuunteluhistorian personoiduksi ja helposti jaettavaksi kokonaisuudeksi sosiaaliseen mediaan. Wrapped-ilmiö on noussut merkittäväksi osaksi digitaalista kulttuuria, mutta siihen liittyviä kokemuksia suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden näkökulmasta ei ole juurikaan tutkittu. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitkä Wrappedin käyttäjäkokemukseen liittyvät ulottuvuudet nousevat esiin Vaasan yliopiston opiskelijoiden kokemuksissa, mitkä tekijät vaikuttavat Wrapped-koosteiden jakamiseen tai jakamatta jättämiseen sosiaalisessa mediassa sekä miten kooste vaikuttaa opiskelijoiden käsityksiin Spotifysta palveluna. Tutkimus toteutettiin laadullisena kyselytutkimuksena Vaasan yliopiston opiskelijoille vuonna 2025 ja siihen vastasi 21 opiskelijaa. Avoimet kysymykset muotoiltiin UEQ-menetelmän ulottuvuuksia hyödyntäen. Tämän avulla vastaajia ohjattiin tarkastelemaan erityisesti sekä käyttäjäkokemuksen pragmaattisia että hedonistisia ulottuvuuksia, eli palvelun käytettävyyttä ja siihen liittyviä tunnekokemuksia. Aineisto kerättiin Webropol-alustalla ja analysoitiin temaattista sisällönanalyysiä soveltaen. Vastaukset luokiteltiin UX Honeycomb -mallin seitsemän ulottuvuuden mukaisesti: hyödyllisyys, käytettävyys, haluttavuus, löydettävyys, saavutettavuus, uskottavuus ja arvokkuus. Jokainen havainto yhdistettiin siihen ulottuvuuteen, johon se parhaiten liittyi. Tämän jälkeen samankaltaiset havainnot teemoiteltiin kahteen pääteemaan, vahvuuksiin ja kehityskohteisiin. Teemoittelun avulla voitiin tunnistaa, missä Spotify Wrapped on erityisen onnistunut opiskelijoiden näkökulmasta ja miten palvelua voitaisiin kehittää edelleen. Tulokset osoittavat, että Wrapped koetaan pääosin positiivisena ja viihdyttävänä kokemuksena. Keskeisimmiksi nousevat erityisesti käytettävyyteen, haluttavuuteen, hyödyllisyyteen ja arvokkuuteen liittyvät ulottuvuudet. Palvelun selkeys ja helposti seurattava esitystapa korostuvat käyttäjäkokemuksissa, mikä viittaa hyvään käytettävyyteen. Visuaalisuus ja viihdyttävyys ilmentävät puolestaan palvelun haluttavuutta. Wrappedin koetaan myös auttavan hahmottamaan omia kuuntelutottumuksia sekä tarjoavan kiinnostavan tavan tarkastella omaa musiikkimakua, mikä liittyy palvelun koettuun hyödyllisyyteen. Osa käyttäjistä jakaa Wrapped-tuloksiaan sosiaalisessa mediassa esimerkiksi viihteen tai yhteisöllisyyden vuoksi, kun taas osa pitää musiikkimakuaan henkilökohtaisena. Lisäksi tulokset viittaavat siihen, että Wrapped vahvistaa käyttäjien kiinnostusta Spotifyta kohtaan ja lisää palvelun merkitystä osana arjen mediankäyttöä, mikä heijastaa sen koettua arvoa käyttäjille. Myönteisistä kokemuksista huolimatta aineistosta on tunnistettu myös kehitystarpeita, jotka liittyvät erityisesti sisällön epätarkkuuteen, erityisryhmien puutteelliseen huomioimiseen sekä visuaalisten elementtien runsauteen. Nämä tekijät heikentävät opiskelijoiden kokemaa Wrappedin uskottavuutta, saavutettavuutta ja löydettävyyttä.
Keywords: käyttäjäkokemus; personointi; algoritmit; digitaalinen kulttuuri; sosiaalinen media; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Tietojärjestelmätieteen maisteriohjelma|en=Master’s Programme in Information Systems|