The role of credit default swaps in transmitting risk during the 2007-2008 financial crisis - Ruohisto, Rasmus (My University, 2026)
Tämän tutkimuksen ensisijaisena tavoitteena on tarkastella luottoriskinvaihtosopimusten roolia riskien välittymisessä vuosien 2007–2008 finanssikriisissä. Tutkimus paneutuu erityisesti paradoksiin, jossa alkujaan suojautumiseen kehitetyt instrumentit toimivatkin tosiasiassa systeemisen riskin ja tartunnan välittäjinä. Kriisiä edeltävänä aikana sääntelemättömille pörssin ulkopuolisille markkinoille muodostui rakenteellisia haavoittuvuuksia, jotka rahoitusmarkkinoiden shokkien hajauttamisen sijaan voimistivat niitä. Näiden vahvistusmekanismien ymmärtäminen on keskeistä markkinoiden laaja-alaisen romahduksen hahmottamiseksi. Analyysi pyrkii osoittamaan, miksi riskienhallinnan työkalut eivät kyenneet suojaamaan järjestelmää ja miksi ne päinvastoin erottivat hinnoittelun taloudellisesta realiteetista. Teoreettista viitekehystä ja tapaustutkimuksia hyödyntäen tutkimustulokset osoittavat, että CDS-sopimusten laajamittainen käyttö muodosti luonteeltaan vankan mutta hauraan verkoston, joka oli altis ketjuuntuville maksukyvyttömyyksille.
Keywords: credits; financial markets; risks; economic crises; financial crises; risk management; security market; finance; credit market; credit risks; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|; Laskentatoimi ja rahoitus