Ikääntyneiden työntekijöiden työhyvinvointi ja johtaminen Case: Vaasan tiepiiri - Hernesaho , Heli (My University, 2008)
Työväestön ikääntyminen ja yritysten rekrytointikiellot ovat pakottaneet niin kuntien, valtion kuin yksityistenkin omistuksessa olevat yritykset ja organisaatiot miettimään, kuinka eläkeikää lähestyvät työntekijät saataisiin pysymään työelämässä pidempään. Lisäksi keskustelu työhyvinvoinnista ja sen tärkeydestä on lisääntynyt. Tässä tutkielmassa oltiin yleisesti kiinnostuneita ikääntyneiden työntekijöiden työhyvinvoinnista niin fyysisestä, psyykkisestä kuin sosiaalisestakin hyvinvoinnista. Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, miten tutkimuskohteen ikääntyneet työntekijät kokivat oman työhyvinvointinsa ja johtamisen. Tätä tutkimuskysymystä selvitettiin alakysymysten avulla. Työhyvinvointia käsittelevässä luvussa käytiin läpi työhyvinvointia käsitteleviä malleja ja teorioita. Johtamista tarkasteltiin transformationaalisen johtamisen näkökulmasta ja selvitettiin, miten sen eri osa-alueet toteutuivat tutkimuskohteessa. Osa-alueet pohjautuivat Bassin ja Avolion (1990) neljään i:hin. Tehdyssä tutkimuksessa ikääntyneet työntekijät määrittelivät myös mitä hyvällä johtamisella tarkoitetaan, ja toteutuuko se heidän työyhteisössään. Näiden lisäksi tutkittiin myös eläkkeelle jäämistä koskevia ajatuksia ja syitä. Tutkimus oli luonteeltaan kvalitatiivinen. Se suoritettiin teemahaastatteluna yhdessä työyhteisössä. Haastateltavana oli kahdeksan ikääntynyttä työntekijää. Ikääntyneellä työntekijällä tässä tutkimuksessa tarkoitettiin yli 55-vuotiaita. Ikääntyneiden työntekijöiden kaikki työhyvinvoinnin osa-alueet olivat saatujen vastausten perusteella kunnossa. Hyvän johtamisen he määrittelivät jämäkäksi. Vaikka nykyiseen johtamiseen oltiin yleisesti tyytyväisiä, toivottiin jämäkämpää johtamista jatkossa enemmän. Kuunteleminen, keskusteleminen, kannustaminen ja palautteen antaminen olivat asioita, joita nostettiin hyvässä johtamisessa ja johtajassa esille. Eläkeuudistuksen tuoma mahdollisuus parempaan eläkkeeseen ei tutkimuksen mukaan saisi jatkamaan työelämässä pidempään. Vaikka työ koettiin sellaiseksi, että sitä jaksaisi tehdä pitempäänkin, haluttiin eläkkeelle jäämisen jälkeen nauttia elämästä, matkustella ja viettää aikaa lastenlapsien kanssa. Haastattelutuloksissa kuitenkin korostui se, että oman puolison työelämän tilanne ja kokemukset osa-aikaeläkkeestä vaikuttavat ikääntyneiden työntekijöiden ajatuksiin eläkkeelle siirtymisestä. Tämä vahvistaa aiempia tutkimuksia oman puolison vaikutuksesta eläkeajatuksiin.
Keywords: työhyvinvointi; ikääntyneet; transformationaalinen johtaminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|