Pankin selonottovelvollisuus – rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen keinona; Oikeusdogmaattinen tutkimus - Pekki, Niko (My University, 2024)
Rahanpesu ja terrorismin rahoittaminen ovat kansainvälisiä ongelmia, jotka uhkaavat taloutta sekä kansalaisten turvallisuutta. Pankkien kriittisestä asemasta maksujen välityksessä johtu-en niiden merkitys rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ennaltaehkäisemisessä on kas-vanut huomattavasti viime vuosikymmenien aikana. Rahanpesun ja terrorismin rahoittami-sen ehkäiseminen perustuu kansainvälisiin standardeihin. Euroopan unioni pyrkii yhdessä kansallisten pankkien ja muiden toimijoiden kanssa ehkäisemään talousrikollisuutta lainsää-dännön ja sääntelyn avulla. Sääntelyn päätavoitteena on globaalien finanssialamarkkinoiden yhteiset käytänteet ja toimintatavat. Pankkien selonottovelvollisuus on yksi keskeisimmistä keinoista rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ehkäisemisessä. Selonottovelvollisuus koostuu eri osa-alueista, jotka yhdessä muodostavat toimivan kokonaisuuden rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ehkäise-miseksi. Talousrikollisuuden torjunnassa korostuvat valvonnan ennakoitavuus sekä riskipe-rusteisuus. Lähtökohdat riskiperusteiselle valvonnalle luovat rahanpesulainsäädäntö ja sen alemman tason säädökset sekä erilaiset velvoitteet riskien arvioinneista. Pankkien selonotto-velvollisuuden jokapäiväisiin tehtäviin lukeutuu muun muassa riskiarvioiden luominen, asiak-kaiden jatkuva tunteminen sekä epäilyttävien liiketoimien monitorointi. Asiakkaan tuntemis-ta kutsutaan Know Your Customer -periaatteeksi. Tämä kokonaisvaltainen lähestymistapa varmistaa sen, että pankit voivat tehokkaasti tunnista asiakkaansa ja estää heitä tekemästä epäilyttäviä liiketoimia. Tämän tutkielman tavoitteena on tarkastella pankkien roolia rahanpesun ja terrorismin ra-hoittamisen ehkäisemisessä sekä että selvittää, miten pankkien selonottovelvollisuudella pyritään ehkäisemään rahanpesua ja terrorismin rahoittamista. Tutkimuksessa tuodaan esille jo olemassa olevia pankkien käytänteitä talousrikollisuuden estämiseksi sekä esitellään haas-teita, joita esiintyy pankkien toimintatavoissa. Tutkimuksen päämääränä on esitellä uusia toimintatapoja, joilla pankit pystyvät paremmin ehkäisemään rahanpesua sekä terrorismin rahoittamista. Tutkielma perustuu oikeusdogmaattiseen tutkimusmenetelmään, jossa tutki-musmenetelmän avulla pyritään tulkitsemaan ja systematisoimaan jo olemassa olevia oi-keusnormeja sekä niiden sisältöä, unohtamatta nykyisiä pankkitoiminnassa olevia käytäntöjä.
Keywords: rahanpesu; pankit; terrorismi; lainsäädäntö; valvonta; talousrikokset; torjunta; riskienhallinta; due diligence; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|