Hiljattain annettujen going concern -lausuntojen vaikutus tilintarkastajan arvioihin yrityksen toiminnan jatkuvuudesta - Hanhimäki, Marko (My University, 2017)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tutkia omassa tilintarkastustoimistossa hiljattain annettujen going concern -lausuntojen määrän vaikutusta tilintarkastajan päätöksentekoon yrityksen toiminnan jatkuvuuden ollessa epävarmaa. Aiheen käsittely on tärkeää, koska tilintarkastajan going concern -raportointi nähdään usein sidosryhmien kannalta merkittävänä tiedonlähteenä ja virheellinen raportointi aiheuttaa kustannuksia tilintarkastuksen kohteena olevalle yritykselle sekä eri osapuolille, kuten sijoittajille ja muille tilinpäätöksen käyttäjille. Tilintarkastajan kannalta päätös on usein haasteellinen, koska yrityksen tilanteeseen vaikuttavat muuttujat ovat usein moninaisia ja niiden yhteisvaikutukset voivat olla vaikeasti ennustettavia. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu tilintarkastajan going concern -arviointiprosessin ja siihen vaikuttavien tekijöiden ympärille. Tilintarkastajan going concern -arvio sisältää usein todennäköisyysarvioiden ja siihen liittyviä päätelmien tekemistä, minkä seurauksena tilintarkastaja voi altistua erilaisten päätöksentekoa vinouttavien psykologisten ilmiöiden, kuten heuristiikkojen haitallisille vaikutuksille. Tämän vuoksi tutkielmassa ollaan kiinnostuneita siitä, vaikuttaako omassa tilintarkastustoimistossa hiljattain annettujen going concern -lausuntojen määrä tilintarkastajan going concern -arvioihin erityisesti saatavuusheuristiikan käytön seurauksena. Tutkielman empiriaosiossa havaitaan tilintarkastajille suunnatun kokeellisen tutkimuksen tulosten perusteella, ettei omassa tilintarkastustoimistossa annettujen going concern -lausuntojen määrä vaikuta tilintarkastajan tekemiin going concern -arvioihin. Tutkimuksen tulokset vahvistavat osaltaan käsitystä siitä, että kokeneet tilintarkastajat kykenevät hyödyntämään tehtävään soveltuvaa ja relevanttia tietoa going concern -päätöksenteossa. Aihetta on kuitenkin syytä tutkia myös tulevaisuudessa, jotta tilintarkastajan tekemien arvioiden ja päätöksien laatua voidaan parantaa. Samalla virheellisestä going concern -raportoinnista johtuvia kustannuksia kyetään vähentämään.
Keywords: tilintarkastus; toiminnan jatkuvuus; going concern -päätöksenteko; saatavuusheuristiikka; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|