Yrityssaneeraus- ja konkurssiyritysten erottelu toimialasuhteutetuilla tunnusluvuilla - Kuusisto, Jari-Pekka (My University, 2004)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää, pystytäänkö tilinpäätöksestä laskettujen tunnus-lukujen avulla erottelemaan yrityssaneeraus- ja konkurssiyritykset toisistaan, kun käyte-tään toimialojen keskilukuihin suhteutettuja tunnuslukuja. Lisäksi tutkittiin toimiala-suhteutuksen merkitystä mallin luokittelukyvyn kannalta. Tutkielman aineisto koostui 27 saneerausyrityksestä ja 27 konkurssiyrityksestä vuosilta 1999-–2000. Lisäksi testiaineiston muodostivat 20 saneerausyritystä ja 20 konkurssiyri-tystä vuosilta 1994–1996. Tutkielmassa käytetyt tunnusluvut kuvasivat yritysten kan-nattavuutta, maksuvalmiutta, vakavaraisuutta, kasvua ja kokoa. Tunnuslukujen eroa-vuutta tutkittiin Kruskal-Wallisin testillä. Yritysten luokiteltavuutta tutkittiin logistisen regressioanalyysin avulla. Mallien luokittelukykyä testattiin estimointiaineiston lisäksi erillisellä testiaineistolla. Sekä saneeraus- että konkurssiyritysten tunnusluvut olivat heikkoja. Toimialan keskilu-kuihin suhteutettujen tunnuslukujen jakaumien erot olivat suhteuttamattomia tunnuslu-kuja merkitsevämpiä kaikilla muilla tunnusluvuilla paitsi omavaraisuusasteella. Sanee-rausyritysten tunnusluvut olivat heikommat kuin konkurssiyrityksillä. Täten yritysten rationaalinen jakautuminen näiden menettelyjen välillä ei ole toteutunut, vaan sanee-rausmenettely aloitetaan usein muista kuin puhtaasti taloudellisista syistä. Käytetyt tun-nusluvut soveltuvat tällaisessa käytännössä heikosti saneeraus- ja konkurssiyritysten luokitteluun. Muodostettujen mallien luokittelutarkkuus jäi estimointiaineistossa par-haimmillaankin hiukan alle 80 prosenttiin ja testiaineistossa selvästi alle 70 prosenttiin.
Keywords: Yrityssaneeraus; konkurssin ennustaminen; tunnusluvut; toimialat; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|