Tuloksenjärjestely konkurssiyrityksissä : tarkastelussa suomalaiset pörssilistaamattomat osakeyhtiöt - Lähde, Eerika (My University, 2026)
Yritysten johdossa toimivilla henkilöillä voi olla useita motiiveja pyrkiä vaikuttamaan yrityksen taloudesta raportoitaviin lukuihin. Syynä voi olla esimerkiksi taloudellinen kriisi, kuten konkurssin uhka. Tuloksenjärjestelyllä viitataan yrityksen kirjanpidossa ja tilinpäätöksessä tehtäviin valintoihin, joilla johto pyrkii vaikuttamaan siihen, miltä yrityksen tulos näyttää ulospäin. Tuloksenjärjestely poikkeaa normaaleista liiketoimintaan liittyvistä ratkaisuista ja sitä voidaan toteuttaa sekä kirjanpidollisin että liiketoiminnan organisointiin liittyvin keinoin. Tutkielmassa tarkastellaan tuloksenjärjestelyä suomalaisissa pörssilistaamattomissa osakeyhtiöissä, jotka ovat ajautuneet konkurssiin. Tarkoituksena on selvittää, tapahtuuko tuloksenjärjestelyä konkurssiin ajautuneissa yrityksissä enemmän kuin niitä vastaavissa terveissä yrityksissä. Tutkielmassa tehdään myös vertailua eri toimialojen välillä. Tutkielman aineisto koostuu yhteensä 83 suomalaisen rakennus- ja palvelualalla toimivan pörssilistaamattoman osakeyhtiön tilinpäätöstiedoista vuosilta 2019–2023. Tutkielma toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena ja tutkimusmenetelmänä käytetään lineaarista regressioanalyysia. Tutkielman tulokset osoittavat, että pörssilistaamattomat Suomessa toimivat konkurssiin ajautuneet osakeyhtiöt eivät järjestele tulostaan ylöspäin enemmän kuin niitä vastaavat terveet yhtiöt. Voidaan myös todeta, että tuloksenjärjestelykäytännöt suomalaisissa pörssilistaamattomissa konkurssiin ajautuneissa yhtiöissä eivät muutu toimialan mukaan. Tutkielmassa käytetyllä aineistolla tutkimuksen tarkentuessa vuosittaiseen toimialakohtaiseen tarkasteluun tulosten luotettavuus heikkeni. Tämän vuoksi tutkielman rajoitusten arvioinnissa kehotetaan jatkotutkimukseen, jonka kautta myös tuloksia pystytään soveltamaan paremmin käytäntöön.
Keywords: tilinpäätös; konkurssi; regressioanalyysi; kirjanpito; tulosmanipulaatio (talous); fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|