Sisäinen yrittäjyys ja henkilöstön sitoutuminen - Tutkimuskohteena Tapiolan Asiakaspalvelukeskus - Mäkitalo, Jenni (My University, 2012)
Työelämän nopeat muutokset ja niiden mukana tulevat uudet tilanteet aiheuttavat organisaatioissa motivaation, sitoutumisen ja työilon puuttumista. Organisaatiot tarvitsevat uudenlaista toimintaa, kuten sisäistä yrittäjyyttä. Sisäisen yrittäjyyden hyötyihin lukeutuu yksilön voimakas sitoutuminen organisaatioon. Tämän tutkimuksen päätavoitteena on selvittää, mikä vaikutus sisäisellä yrittäjyydellä on sitoutumiseen. Lisäksi tavoitteena on saada selville mitkä tekijät vaikuttavat Tapiolan asiakaspalvelukeskuksen henkilöstön sitoutumiseen. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys koostuu sisäisen yrittäjyyden ja sitoutumisen kirjallisuudesta ja aikaisemmista tutkimuksista. Sisäistä yrittäjyyttä tarkastellaan eri ulottuvuuksien kautta: tuottavuus, palveluhenkisyys, ahkeruus, rohkeus, luovuus ja motivaatio. Sitoutumisen teoria perustuu sitoutumisen moni-ulotteiseen näkökulmaan: affektiiviseen, laskelmoivaan ja normatiiviseen sitoutumiseen. Tutkimusaineisto (N=91) kerättiin tammikuussa 2012 sähköisellä e-lomakkeella. Aineistoa analysoitiin kvantitatiivisin menetelmin muun muassa keskiarvojen erojen, Pearsonin ja Spearmanin korrelaatiokertoimen avulla. Tutkimuskohteessa havaittiin joissain määrin sisäistä yrittäjyyttä yksilötasolla, joka ilmeni selkeimmin palveluhenkisyytenä. Sitoutuminen puolestaan ilmeni affektiivisena ja normatiivisena sitoutumisena, joihin vaikutti työskentelypaikkakunta ja sukupuoli. Tutkimus osoitti sisäisen yrittäjyyden ja sitoutumisen olevan yhteydessä siten, että sisäisen yrittäjyyden kasvaessa sitoutuminen voimistuu.
Keywords: sisäinen yrittäjyys; motivaatio; palveluhenkisyys; sitoutumi-nen organisaatioon; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|