Pankkialan tulevaisuus : Maksuliikenne ja vaikutus kilpailuasetelmaan - Haaramäki, Julia Tuuli Amanda (My University, 2022)
Pankkiala on suuressa murroksessa ja digitalisaatio sekä uudet toimijat vauhdittavat tätä entisestään. Aiheeni on pankkialan tulevaisuus, mikä rajautuu maksuliikenteeseen sekä kilpailuasetelmaan. Pankit kohtaavat uudenlaista kilpailua, mikä luo heille paineen miettiä liiketoimintamallinsa uudelleen. Aihe on hyvin ajankohtainen sekä kiinnostava, ja pinnalla on etenkin Fintech, mikä vaikuttaa merkittävästi pankkialaan. Teknologia kehittyy jatkuvasti ja markkinat muuttuvat, jotka väistämättä vaikuttavat pankkeihin ja koko rahoitusalaan. Tutkimuksen tarkoitus on selvittää, miten digitalisaatio ja sen mahdollistamat Fintech ja uudet toimijat vaikuttavat pankkien kilpailuasetelmaan markkinoilla etenkin maksuliikenteen näkökulmasta. Tutkimus toteutetaan vertailevana tutkimuksena, jossa vertaillaan kuutta aiheeseen liittyvää tutkimusta. Tutkimuksien ja teorian pohjalta tehdään johtopäätökset. Pankeille ja kuluttajille Fintechin eli finanssiteknologian tuoma muutos markkinoilla näkyy etenkin maksamisessa ja sen kehittymisessä. Fintech mahdollistaa uudenlaiset tuotteet ja palvelut sekä uudet toimijat. Suuret teknologiayritykset ovat jo kehittäneet uudenlaisia maksamisen sovelluksia ja palveluita, joiden vaikutukset näkyvät pankkialalla. Myös pankkialan sääntely nousee tässä esiin, sillä se vaikuttaa suuresti markkinoiden kehittymiseen. Kilpailu markkinoilla lisääntyy ja pankkien tulee miettiä, haluavatko he tehdä yhteistyötä uusien toimijoiden kanssa vai kilpailevatko heitä vastaan. Pankeilla on myös mahdollisuus ostaa Fintech-yritys itselleen ja tätä kautta hyödyntää uudenlaista teknologiaa ja sen tuomia hyötyjä. Tämä vaikuttaa vahvasti pankkien markkinoihin ja muuttaa sitä jatkuvasti. Pankkien tulee olla hereillä ja avoin muutokselle, muuten se ei selviä kiristyvässä kilpailutilanteessa. Tutkimukset osoittavat, että pankkien kilpailuasetelma tulee muuttumaan uuden teknologian ja kilpailun myötä. Fintech ja lohkoketju-teknologia ovat suuria vaikuttavia tekijöitä tässä muutoksessa. Pankkien tulee miettiä roolinsa uudelleen markkinoilla ja mitä he haluavat tarjota asiakkailleen pysyäkseen mukana kiristyvässä kilpailussa. Fintech-yritykset kilpailevat pankkeja vastaan uusilla tuotteilla ja palveluillaan sekä heillä on käytössään uusin teknologia ja sen mahdollistamat ratkaisut. Pankit toisinaan voivat tehdä yhteistyötä Fintech-yritysten kanssa ja osa pankeista onkin jo ottanut käyttöönsä Fintechin tarjoamat ratkaisut. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että vaikka Fintech ja uudet teknologiat uhkaavat pankkeja, heillä on myös mahdollisuuksia. Heidän tulee miettiä liiketoimintamallinsa uudelleen ja päättää tekevätkö he yhteistyötä Fintech-yritysten kanssa vai kilpailevatko heitä vastaan. Jos pankki onnistuu Fintech-ratkaisujen käyttöönotossa, sillä on mahdollisuus menestyä markkinoilla. Jos pankki ei tee mitään, niin se ei todennäköisesti tule pärjäämään kilpailussa vaan lopulta häviää markkinoilta.
Keywords: pankit; digitalisaatio; maksuliikenne; kilpailu (toiminta); pankkiala; rahoitusteknologia; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|