Alueellinen toimielin kuntaliitoksen onnistumisen takaajana: Vähänkyrön aluelautakunta Vaasan ja Vähänkyrön kuntaliitoksessa - Mäkinen, Ville (My University, 2017)
Tutkimus tarkastelee Vaasan ja Vähänkyrön kuntaliitosta sekä siihen liittyvää kuntaliitossopimuksen noudattamista valvomaan perustettua Vähänkyrön aluelautakuntaa. Tutkimuksessa pyritään valottamaan myös Vähänkyrön alueen tulevaisuutta kuntaliitossopimuksen jälkeen. Vähänkyrön kunta liittyi Vaasaan kaupunkiin vuoden 2013 alussa. Kuntaliitossopimuksessa sovittiin muun muassa, että liitettävälle Vähänkyrön alueelle perustetaan aluelautakunta, jonka tärkeimmäksi tehtäväksi määrättiin kuntaliitossopimuksen noudattamisen valvominen. Kuntaliitossopimus päättyi vuoden 2016 alussa. Tutkimus on kvalitatiivinen ja aineisto kerättiin käyttäen teemahaastatteluja. Haastattelun kohdehenkilöt olivat vaasalaisia ja vähäkyröläisiä luottamushenkilöitä sekä virkamiehiä. Haastattelun teemat olivat Vaasan ja Vähänkyrön kuntaliitos, Vähänkyrön aluelautakunta sekä Vähänkyrön alueen tulevaisuus osana Vaasan kaupunkia. Tutkimuksessa selvitettiin, miten Vaasan ja Vähänkyrön välinen kuntaliitos toteutettiin ja miten se on onnistunut. Tutkielman teoriaosuudessa esitellään yleisiä kuntaliitosten prosesseja ja toimintamalleja, joka pohjustaa tutkielman empiria-osuutta. Lisäksi tutkielma selvittää Vähänkyrön aluelautakunnan roolia sekä sitä, miten se on onnistunut tehtävissään. Lautakunnan analysointia pohjustetaan tutkimalla lähidemokratian käsitettä, sillä aluelautakunta perustettiin Vähänkyrön alueen lähidemokratiaelimeksi. Tutkielmassa pyritään myös selvittämään, mikä on aluelautakunnan ja Vähänkyrön alueen tulevaisuus osana Vaasan kaupunkia. Tutkimuksen perusteella Vaasan ja Vähänkyrön kuntaliitokseen ollaan pääosin tyytyväisiä. Liitos valmisteltiin huolella ja kaikkien osapuolten näkökannat otettiin hyvin huomioon. Tutkimuksen perusteella erityisesti kuntaliitossopimukseen ollaan oltu tyytyväisiä. Sopimukseen kirjattu investointiohjelma on antanut hyvät eväät Vähänkyrön alueen kehittämiseen. Kuntaliitos nähtiin myös välttämättömänä poliittisena ratkaisuna, minkä uskottiin avaavan pelin kuntaliitoksille Vaasan alueella. Vähänkyrön aluelautakunta on onnistunut työssään hyvin, sillä suurin osa sopimuksesta on toteutettu alkuvuoteen 2016 mennessä. Muutoinkin aluelautakunnan työtä ja toimintatapoja on arvostettu niin viranhaltijoiden kuin luottamushenkilöiden toimesta. Aluelautakunta koettiin myös yhtenä tärkeänä kuntalaisten vaikuttamiskanavana, jonka roolina on ollut toimia edunvalvojana, keskustelukumppanina kaupungin suuntaan sekä linkkinä Vähänkyrön ja Vaasan kaupungin välillä. Aluelautakunnan tulevaisuus on avoin, sillä kuntaliitossopimus on päättynyt. Sen uskottiin jatkavan jonkinlaisena alueellisena toimielimenä, esimerkiksi asukastoimikuntana. Itse alueen tulevaisuus nähtiin tutkimuksen mukaan suuria maaseutumaisia tontteja tarjoavana asuinpaikkana, mikä tuo lisää mahdollisuuksia Vaasan tonttitarjontaan.
Keywords: kuntaliitos; lähidemokratia; Vaasa; Vähäkyrö; alueellinen toimielin; kuntaliitossopimus; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|