Koneistettujen valujen toimitusketjun hallinta: Koneistusyrityksen hankinta- ja tuotannonohjausprosessi - Raunio, Heli (My University, 2008)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia koneistusyritystä osana koneistettujen valujen toimitusketjua, johon kuuluvat keskinopeita moottoreita valmistava yritys, koneistusalihankkija ja valimo. Tutkimuksessa haluttiin ymmärtää koneistusyrityksen hankinta- ja tuotannonohjausprosessia sekä löytää prosesseista mahdollisia kehityskohteita. Toisaalta tutkittiin myös moottorivalmistajan ja koneistusyrityksen välistä tiedonkulkua alihankkijan näkökulmasta, jotta voitaisiin löytää kehittämiskohteita moottorivalmistajan toiminnasta. Kyselytutkimukseen valittiin neljä koneistusyritystä, joista arvioitiin saatavan kattava otos koneistusalihankkijoista. Tutkielman teoriaosuudessa esitellään logistiikan käsitteen kautta toimitusketjun hallinnan prosessi. Tutkimuksen rajauksen perusteella teoriaosassa esitellään tarkemmin yrityksen hankintatoimea, kapasiteetin hallintaa ja tuotannonohjausta sekä toimitusketjussa yritysten rajapinnassa yleisesti ilmeneviä ongelmia. Tutkielman empiriaosassa on esitelty kyselytutkimuksen tulokset. Tutkimuksessa havaittiin koneistusyrityksillä olevan joitain yhteisiä ongelmia osana toimitusketjua. Kehitettävää löytyi sekä koneistusyrityksen että moottorivalmistajan toiminnasta. Lisäksi koneistusyritykset voitiin jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan sen perusteella, miten hyvin toiminnanohjausprosessit olivat yrityksissä hallinnassa. Prosessien taso yrityksissä korreloi suoraan koneistusyritysten toimitusvarmuuteen.
Keywords: Toimitusketjun hallinta; ostotoiminta; tuotannonohjaus; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|