Makrotaloudellisten muuttujien vaikutus asuntohintoihin Suomessa 2000-luvulla : Tarkastelussa pääkaupunkiseutu, Tampere, Turku ja Vaasa - Hahtokari, Lauri (My University, 2025)
Merkittävä osa suomalaisten varallisuudesta on asunnoissa ja asunnon hankinta on monelle koko elämän suurin sijoitus. Koko Suomen asuntovarallisuus on esimerkiksi selvästi koko työeläkevarallisuutta suurempi, minkä vuoksi on tärkeää ymmärtää, mitkä tekijät vaikuttavat asuntohintoihin. Keskimäärin asuntohinnat ovat kasvaneet vuosittain Suomessa 2000–luvulla. Taloudellisten muuttujien vaikutusta asuntohintoihin on tutkittu sekä Euroopassa, että muualla maailmassa. Suomessa aikaisemmat tutkielmat keskittyvät pääosin pääkaupunkiseutuun. Tämä tutkielma tutkii valittujen makrotaloudellisten muuttujien vaikutusta asuntohintoihin pääkaupunkiseudun lisäksi kolmessa eri kaupungissa. Tutkielmassa pyritään selvittämään, vaikuttavatko valitut makrotaloudelliset muuttujat asuntohintoihin tarkasteltavilla alueilla. Tarkasteltavat alueet ovat pääkaupunkiseutu, Tampere, Turku ja Vaasa. Asuntohintoja on kuvattu käyttämällä asuntohintaindeksiä. Selittävinä muuttujina on käytetty OMXHPI-indeksiä, bruttokansantuotetta, rakennuskustannusindeksiä, euribor 12 -korkoa ja ansiotasoindeksiä. Aineisto on neljännesvuosimuodossa ja se on muutettu korkoja lukuun ottamatta logaritmiseen muotoon. Muuttujien vaikutusta on tutkittu regressioanalyysillä käyttämällä pienimmän neliösumman menetelmää, joka on asuntohintatutkimuksissa useimmiten käytetty regressiomenetelmä. Ennen regressioanalyysiä selitettävistä muuttujista ja selittävistä muuttujista, korkoja lukuun ottamatta, on otettu ensimmäinen logaritmidifferenssi ja varmistuttu muuttujien stationaarisuudesta ADF-testillä. Regressioanalyyseissä on käytetty jokaisen selittävän muuttujan alkuperäisen arvon lisäksi neljää viivettä. Tarkasteltavien alueiden asuntohintojen kehitystä sekä regressioiden tuloksia on verrattu koko Suomen asuntohintojen kehitykseen ja regressioon. Vuosina 2000–2023 tarkasteltavista alueista asuntohinnat ovat kasvaneet eniten Turussa, jonka jälkeen pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Vaasassa. Alueista ainoastaan Vaasassa asuntohinnat ovat kasvaneet vähemmän, kun kasvua verrataan koko Suomen asuntohintoihin. Tulosten perusteella selittävien muuttujien vaikutukset asuntohintoihin vaihtelevat alueellisesti. Selittävistä muuttujista kaikki ansiotasoindeksiä lukuun ottamatta selittävät kaikkien alueiden asuntohintojen muutosta. Ansiotasoindeksi selittää ainoastaan Turun asuntohintoja. Rakennuskustannusindeksin vaikutus asuntohintoihin on suurin kaikilla tarkasteltavilla alueilla ja euribor 12 -koron pienin.
Keywords: asunnot; asuntomarkkinat; regressioanalyysi; aikasarja-analyysi; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|