Sidonnaisuudet julkisissa tehtävissä : Tarkastelussa sidonnaisuudet julkisissa tehtävissä sekä yksityiseen palvelukseen siirtymiseen liittyvät karenssit - Manula, Niko (My University, 2024)
Tämän tutkimuksen keskeisenä tehtävänä on selvittää ja määritellä sidonnaisuudet julkisten tehtävien hoitamisessa ja kuinka esteellisyys voi muodostua sidonnaisuuksien perusteella. Sidonnaisuudella tarkoitetaan sellaista eturistiriitaa virkamiehen virkatehtävien ja henkilökohtaisten etujen välillä, jossa esimerkiksi eturistiriita vaikuttaa sopimattomalla tavalla virkatehtävien hoitamiseen puolueettomasti ja luotettavasti. Sidonnaisuudet voivatkin muodostaa virkamiehelle tai viranhaltijalla esteellisyyden, jolloin virkamies tai viranhaltija ei saa esteellisenä osallistua asian käsittelyyn. Toisena keskeisenä tehtävänä on selventää eturistiriidat siirryttäessä julkishallinnosta yksityiselle puolelle ja päinvastoin. Tutkimuksessa selvennetään karenssisääntelyn luomat oikeudelliset reunaehdot sekä sivutaan mahdollisia säännöstarpeita karenssisääntelyn kehittämiseksi. Sidonnaisuudet muodostavat virkamiehelle esteellisyyden, jos sidos on erityisen merkityksellinen ja se on vaarantamaan virkamiehen puolueettomuuden asian käsittelyssä. Erityisen merkityksellisen sidonnaisuuden muodostamalle esteellisyydelle ominaista on tulkittavuus esteellisyysäännösten yleislausekkeen perusteella. Esteellisyyssäännösten yleislauseke on muodoltaan varsin väljä ja tulkinnanvaranainen, joten kyseisen esteellisyyden arvioinnissa tuleekin painottaa kokonaisarviointia ja tapauskohtaisuutta. Karenssilla tarkoitetaan ajallista oikeutta määräajaksi rajoittaa virkamiehien siirtymistä toisen työnantajan palvelukseen tai aloittaa muuta elinkeinotoimintaa. Karenssisääntelyllä pyritään vahvistamaan luottamusta julkishallintoa kohtaan ja estää pyöröovi-ilmiötä.
Keywords: esteellisyys; hyvä hallinto; hallinto; sidonnaisuus; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|