Potentiaalisten kasvuyritysten tilinpäätösten informatiivisuus - Oman pääoman sijoittajan näkökulma - Huhtakallio, Anu (My University, 2002)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää tilinpäätöstunnuslukujen kykyä tarjota informaatiota oman pääoman sijoittajille potentiaalisten kasvuyritysten tulevaisuuden kannattavuudesta. Tässä tutkielmassa potentiaalisilla kasvuyrityksillä tarkoitetaan niitä julkisesti noteerattuja yrityksiä, jotka ovat olleet kasvurahastojen salkuissa 31.12.1995 ja näiden yritysten tulevaisuuden kannattavuutta on mitattu tulevaisuuden oman pääoman tuoton avulla. Tutkimisperiodina olivat vuodet 1995–1998. Potentiaalisten kasvuyritysten tilinpäätöstietojen hankkimiseen käytettiin ETLA:n tilinpäätöstietokantaa sekä yritysten toimintakertomuksia. Tutkimusmenetelmänä tutkielmassa käytettiin regressioanalyysia, jolla testattiin tulevaisuuden oman pääoman tuoton riippuvuutta tilinpäätösluvuista. Tuloksissa todettiin nykyisen oman pääoman tuoton sekä liiketoiminnan, investointien ja rahoituksen kassavirtamuuttujien selittävän tulevaisuuden oman pääoman tuottoa. Sen sijaan mallissa, jossa edellisten muuttujien lisäksi mukana olivat tutkimus- ja tuotekehityskulut, aineellisten käyttöomaisuusinvestointien lisäykset, omavaraisuusaste sekä quick ratio, havaittiin, että näistä lisämuuttujista ei ollut enää mallissa merkitseviksi lisäselittäjiksi.
Keywords: tulevaisuuden oman pääoman tuotto; potentiaalinen kasvuyritys; tilinpäätös; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|