Tekoälyn hyödyntäminen merituulivoimahankkeiden projektinhallinnassa - Suonvieri, Alisa (My University, 2025)
Tutkielma käsittelee tekoälyn hyödyntämistä merituulivoimahankkeiden projektinhallinnassa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten tekoäly voi parantaa tai tehostaa projektinhallintaa merituulivoimahankkeissa ja vähentää riskejä. Tutkielma toteutetaan kirjallisuuskatsauksena. Merituulivoimahankkeisiin kuuluu monia, pitkäkestoisia vaiheita, kuten suunnittelu- ja toteutus- vaiheet. Suunnitteluvaihe toimii pohjana koko projektille, joten sen onnistuminen on elintär- keää. Merituulivoimahankkeet ovat kokoluokaltaan suuria ja niiden onnistumiseksi vaaditaan tarkkaa viestintää sidosryhmien välillä hankkeen edetessä. On tärkeää ottaa myös huomioon projektin riskit ja haasteet. Tekoälyyn kuuluu monia eri osa-alueita, joita ovat kone- ja syväoppiminen, neuroverkko, tieto- konenäkö ja luonnollisen kielen käsittely. Koneoppiminen luo ohjelman, joka löytää oikeat rat- kaisut ja ennusteet algoritmien ja datan perusteella. Syväoppiminen käsittelee sille annetun da- tan, jonka avulla konoppiminen tekee ennusteita. Tekoälyn eettiset kysymykset, laatu ja sen ym- märrettävyys tuovat haasteita tekoälyn käytölle. Merituulivoima on tärkeä uusiutuvan energian lähde, jonka prosesseja halutaan optimoida ja ennustaa. Tulevaisuuden näkymät tekoälyn käytölle merituulivoimassa ovat lupaavia. Tekoälyllä on suuren datan perusteella kyky ennustaa sääolosuhteita ja optimoida voimaloiden tehokas energiantuotanto esimerkiksi käyttämällä kone- ja syväoppimista. Tutkielman perusteella voi- daan todeta, että tekoälyn avulla voidaan tehostaa energiantuotantoa, vähentää seisokkiaikoja sekä tarjota työkaluja riskienhallintaan.
Keywords: fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Management and Engineering|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|