Luotonantajan toiminnan sääntely pikaluotoissa - Kumpulainen, Tiia (My University, 2012)
Pikaluotoilla tarkoitetaan nopeasti saatavia, rahasummaltaan pieniä ja laina-ajaltaan lyhyitä luottoja, joita kuluttaja voi hakea matkapuhelimen tai Internetin välityksellä. Tyypillisimmillään pikaluoton lainamäärä on muutamia satoja euroja ja takaisinmaksuaika joitakin viikkoja. Pikaluotto on suhteellisen uusi tuote luottomarkkinoilla. Sen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosien aikana ja pikaluotot ovat helpon saatavuutensa vuoksi olleet varsinkin nuorten aikuisten suosiossa. Samaan aikaan pikaluottoja sääntelevä lainsäädäntö ei ole pysynyt kehityksen perässä ja siinä on ilmennyt monin paikoin puutteita. Lainsäädäntöä onkin uudistettu useaan otteeseen viime vuosina ja pyritty saamaan siitä tehokas pikaluottojen sääntelyn väline. Pikaluottojen kannalta tärkein lainsäädäntö keskittyy kuluttajansuojalakiin, jossa säädetään muun muassa pikaluottojen markkinoinnista ja pikaluottosopimussuhteesta. Näiden lisäksi myös muun muassa perintä- ja korkolaki sääntelee luotonantajan velvollisuuksia pikaluottosuhteessa. Tässä tutkielmassa tarkastellaan, mitä on pikaluottojen kannalta relevantti lainsäädäntö ja miten se sääntelee pikaluottoja myöntävän luotonantajan toimintaa ja vastuuta luotonsaajaa kohtaan.
Keywords: Pikaluotto; luotonantajan vastuu; pikalaina; markkinointi; kohtuuttomat sopimusehdot; fi=Talousoikeus|en=Business Law|