Yrityskaupan verosuunnittelu osakeyhtiössä - Rintala, Jarmo (My University, 2006)
Hieman alle puolet Suomessa toimivista yrityksistä on osakeyhtiöitä. Osakeyhtiöt ovat merkittäviä taloudellisia toimijoita suomalaisessa yhteiskunnassa. Pörssiyhtiöt ja suurimmat työllistäjät ovat lähes poikkeuksetta osakeyhtiömuotoisia. Yritysten toimintaympäristöissä tapahtuu entistä enemmän muutoksia, jotka aiheuttavat muutospaineita myös yritysten omassa toiminnassa. Yritysten on yhä nopeammin pystyttävä reagoimaan vaihtuvaan ympäristöön. Osakeyhtiöissä tapahtuvien yritysjärjestelyiden, kuten yrityskauppojen, verosuunnittelu on ja tulee jatkossa olemaan tärkeä osa kokonaisvaltaista yritysssuunnittelua. Verosuunnitteluun on syytä, varsinkin tilanteissa, jossa lain tulkintatilanne on avoin, perehtyä tarkasti. Näin ollen yrityskaupan verosuunnittelu osakeyhtiössä muodostaa merkittävän tutkimuskohteen, pitäen silmällä myös vuoden 2005 alusta voimaan tullutta yritys- ja pääomaverouudistusta. Tilanteessa, jossa lainsäädäntö on uutta, eikä vakiintunutta oikeuskäytäntöä ole ehtinyt muodostua, verosuunnittelun riskit ovat huomattavia. Varsinkin, mikäli lainsäädäntöön on jätetty aukkoja, joita tulkitaan vasta myöhemmin oikeuslaitosten toimesta. Veron minimointi- käsitteellä voidaan erottaa verosuunnittelu veron kiertämisestä. Yrityskauppaa suunniteltaessa tulee huomioida monia eri seikkoja. Osa näistä seikoista liittyy lainsäädäntöön ja osa puhtaasti liiketoimintaan. Raja ei ole kuitenkaan selkeä, ja siksi myös verotukselliset asiat osana yrityskaupan suunnittelua ovat tärkeässä asemassa. Yrityskaupan suunnnitteluun liittyy ennen kauppaa tehtäviä toimenpiteitä sekä kaupan jälkeisiä järjestelyitä. Yrityskauppa voidaan toteuttaa liiketoiminta eli substanssikauppana tai osakekauppana. Kauppaan voi sisältyä myös piirteitä molemmista yllä mainituista kauppamuodoista.
Keywords: yrityskauppa; verosuunnittelu; osakekauppa; liiketoimintakauppa; yritysjärjestelyt; fi=Talousoikeus|en=Business Law|