”When will my reflection show who I am inside?” : Naiskuva Disneyn Mulan-elokuvissa - Moisio, Ella-Mari Loviisa (My University, 2022)
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää minkälainen naiskuva rakentuu kahdessa Walt Disney Companyn julkaisemassa Mulan-elokuvassa, ja millaisia muutoksia naiskuvassa voidaan havaita. Molemmat Mulan-elokuvat pohjautuvat vanhaan kiinalaisen kansantaruun, jossa nuori kiinalainen tyttö nimeltä Mulan päättää naamioitua mieheksi ja lähteä vammautuneen isänsä puolesta sotaan. Mulan-elokuvat kuuluvat Disneyn prinsessaelokuvien linjaan, jotka ovat olleet erityisen suosittuja tyttöjen keskuudessa. Ne tarjoavat viihteen lisäksi tavan tutkia yhteiskunnan normeja, ihanteita ja rooleja. Niissä esiintyvät prinsessahahmot voivat myös antaa esimerkkejä malleista, jonka mukaan tyttöjen tulisi käyttäytyä ja minkä pohjalta he rakentavat omaa käsitystään sukupuolesta. Näiden prinsessaelokuvien pysyvä suosio on osoitus siitä, että niiden naiskuvat koetaan edelleen merkitykselliseksi, minkä takia niiden tarkasteleminen on yhä ajankohtaista. Tutkimuksen aineisto koostuu vuonna 1998 julkaistusta Mulan-animaatioelokuvasta ja siihen perustuvasta vuonna 2020 julkaistusta saman nimisestä live action -elokuvasta, joita tarkastellaan Disney + suoratoistopalvelussa. Aineiston analyysin lähtökohtana toimivat feministinen elokuvatutkimus ja elokuvan sisällönanalyysi adaptaatioteorian kautta. Tutkimusmenetelmänä on lähiluku, jonka avulla päästään käsiksi elokuvien audiovisuaalisen kerronnan elementteihin, kuten liikkuvan kuvan ja äänen, luomiin merkityksiin. Aineiston analyysissa keskitytään Mulan-elokuvien avainkohtauksiin. Näissä avainkohtauksissa tarkastellaan sitä, minkälaisen ympäristön ne ovat luoneet Mulanin hahmolle ja toimijuudella, miten Mulanin hahmoa niissä kuvataan, miten Mulanin toiminta niissä esitetään ja miten ne ovat muuttuneet aiemmin julkaistusta Mulan-elokuvasta myöhemmin julkaistuun Mulan-elokuvaan. Tutkimuksen tuloksissa ilmenee, että Mulan-elokuvissa rakentuva naiskuva rikkoo perinteisiä sukupuolirooleja ja -stereotypioita. Mulanin hahmon kuvataan omaavan perinteisesti feminiinisiä ja maskuliinisia ominaisuuksia toiminnassaan ja ulkonäössään. Mulan-elokuvien naiskuva representoi itsenäisesti ja omatoimisesti toimivaa naista, joka edustaa osaltaan erilaista naiseutta ja luo säröjä Disneyn prinsessaelokuvissa usein esiintyvään passiivisen ja vain feminiinisiä ominaisuuksia omaavaan naiseuden roolin. Mutta Mulan-elokuvissa korostuu kuitenkin miehinen maailma niin valtasuhteissa kuin sosiaalisissa käytänteissä, jotka vaikuttavat Mulanin hahmoon ja sen toimintaan. Naiskuvassa tapahtuneet muutokset korostavat taas nykyisiä kulttuurisia ja sosiaalisia käytänteitä. Tämä näkyy siinä, että romanttinen rakkaus ei enää ollut toiminnan keskiössä ja perinteiseen naisen rooliin ei enää palattu naimisiin menemällä. Lisäksi esiin tuotiin aiempaa enemmän naishahmojen välisiä suhteita, jotka korostavat naisten yksilöllisyyttä yhtenäisen ryhmän sijasta.
Keywords: naiskuva; sukupuoliroolit; naiseus; sukupuoli; elokuvatutkimus; fi=Digitaalinen media|en=Digital media|; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|sv=Multidisciplinärt magisterprogram i kommunikation|