Aineettoman omaisuuden muodostuminen listaamattomissa yrityksissä -toimialakohtainen vertailu - Koistinen, Jarkko (My University, 2007)
Tutkielman tavoitteena oli selvittää raportoidun aineettoman omaisuuden muodostumi-seen vaikuttavia tekijöitä ja vaikuttavien tekijöiden välisiä eroja eri toimialoilla. Teo-riaosan jälkeen tutkittiin tilastollisesti, voidaanko yrityksen tilinpäätöstiedoista löytää ennustajia tai selittäjiä raportoidulle aineettomalle omaisuudelle ja voiko toimialalla olla vaikutusta tutkielmassa käytettävän aineettoman omaisuuden selitysmallin tuloksiin. Aineetonta omaisuutta selittävässä mallissa oli yhteensä 11 muuttujaa, jotka supistettiin faktorianalyysin avulla aluksi neljään ja lopulta mallin parantamiseksi vain yhteen fak-toriin. Tämän taseen arvoa kuvaavan faktorin vaikutusta aineettoman omaisuuden muo-dostumiseen tutkittiin lineaarisen regression avulla. Toimialakohtainen regressioanalyy-si suoritettiin kaikkia faktoreita hyväksikäyttäen. Regressioanalyysien avulla selvitettiin paraneeko mallin selitysaste käytettäessä toimialakohtaista aineistoa kaikki toimialat kattavan aineiston sijaan. Lisäksi selvitettiin eroavatko tilastollisessa analyysissä tunnis-tetut aineettoman omaisuuden muodostumiseen vaikuttavat tekijät toimialoittain. Tutkielman empiirisen osan aineisto kerättiin VOITTO+ -tilinpäätöstietokannasta. Tie-tokannasta poimittu aineisto piti sisällään kaikki yritykset, joiden liikevaihto oli yli 40 000 euroa, jotka olivat yhtiömuodoltaan joko osakeyhtiöitä tai osuuskuntia ja jotka raportoivat aineetonta omaisuutta taseessaan, eivätkä olleet listattuja. Lopullinen aineis-to sisälsi 346 yritystä kuudelta toimialalta. Tutkielman tulosten perusteella vain kahden toimialan tilinpäätöstiedoilla havaittiin olevan selvä yhteys raportoidun aineettoman omaisuuden muodostumiseen. Muuttujista selvin riippuvuus havaittiin aineettoman omaisuuden ja taseen arvoa kuvaavien muuttu-jien välillä. Tulosten perusteella aineettoman omaisuuden muodostumiseen vaikuttavis-sa tekijöissä on runsaasti eroja toimialoittain.
Keywords: Aineeton omaisuus; faktorianalyysi; lineaarinen regressio; toimialavaikutus.; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|