Julkiset hankinnat strategisena toimintona : Kirjallisuuskatsaus erilaisten hankintamenettelyiden edistämisestä ja innovatiivisista hankinnoista hankintastrategioissa - Suutarinen, Kaarlo Heikki (My University, 2024)
Julkisilla hankinnoilla tarkoitetaan hankintalain mukaisten hankintayksiköiden hankintojen toteuttamista. Hankintayksiköitä Suomessa ovat esimerkiksi valtio ja kunnat. Julkisiin hankintoihin käytetään vuositasolla noin 44 miljardia euroa, joka on noin viidennes Suomen bruttokansantuotteesta. Julkisia hankintoja valvotaan hankintalainsäädännöllä ja hankintoja voidaan toteuttaa erilaisin hankintamenettelyin. Tutkimuksessa perehdytään erilaisiin hankintamenettelyihin sekä hankintojen johtamiseen strategisena toimintona. Julkiset hankinnat nähdään strategisena toimintona erilaisissa organisaatioissa ja koko yhteiskunnan tasolla. Suomessa on perustettu Hankinta-Suomi toimenpideohjelma, jonka osana on laadittu kansallinen julkisten hankintojen strategia. Kansallinen julkisten hankintojen strategia tarjoaa konkreettisia työkaluja hankintayksiköille kohti tehokkaampia julkisia hankintoja. Tutkimuksessa perehdytään myös innovaation käsitteeseen julkisissa hankinnoissa. Innovaatiolla julkisissa hankinnoissa voidaan tarkoittaa uutta parannettua tavaraa tai palvelua, jolla parannetaan esimerkiksi palvelun laatua. Innovaatio voidaan käsittää myös hankinnan suunnittelussa, hankintamenettelyissä tai vaikka hankinnan kohteen määrittelyssä. Tutkimus toteutetaan narratiivisena kirjallisuuskatsauksena, jonka tarkoituksena on ymmärtää ilmiöitä kokoamalla aikaisempaa tutkimusta johdonmukaisesti edeten. Tutkimus etenee hankintamenettelyiden tarkastelemisesta julkisten hankintojen näkemiseen strategisena toimintona osana erilaisia organisaatioita. Tämän jälkeen edetään tarkastelemaan hankintastrategioita erikseen valituista julkisoikeudellisista yhteisöistä, jonka jälkeen tarkastellaan johtopäätöksiä. Tutkimuksesta selviää, että hankintastrategioissa innovatiivisuus nähdään usein jonkinlaisena palvelua tai tavaraa parantavana ominaisuutena eikä sitä välttämättä nähdä osana hankintamenettelyä. Hankintastrategioista on kuitenkin huomattavissa, että hankintataitojen ja hankintaosaamisen kehittämiseen panostetaan useassa organisaatiossa mikä voi edesauttaa hankintamenettelyiden tuntemuksessa ja sitä kautta myös innovatiivisuuden näkemisessä osana hankintamenettelyä tai hankinnan suunnittelua tai hankinnan kohteen määrittelyä.
Keywords: julkiset hankinnat; kilpailuttaminen; julkinen sektori; laki julkisista hankinnoista; strateginen johtaminen; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|