Requirement of Comprehensibility in Finnish Social Law - Perttola, Laura (Föreningen Nordisk socialrättslig tidskrift, 2026)
I denna artikel utforskas den avgörande rollen som begriplighet har i finsk socialrätt och särskilt betonas betydelsen av begriplighet för att säkerställa transparens, tillgänglighet och effektivt utövande av rättigheter. Begriplighet undersöks som ett kvalitetskrav för all information och kommunikation som tillhandahålls klienter inom välfärdstjänster. I artikeln behandlas två huvudfrågor: 1) vilka funktioner fyller begriplighetskraven i rättssystemet, och 2) vilka formella krav ingår i begriplighet i den finländska socialrätten? Två primära funktioner för begriplighetskrav identifieras i lagstiftningen: att stödja offentlighet och transparens, och att främja självbestämmande och autonomi. Begriplighet säkerställer att information är tillgänglig för allmänheten, främjar förtroende för förvaltningen och gör det möjligt för individer att fatta välgrundade beslut om sina angelägenheter. I artikeln visas att det rättsliga kravet på begriplighet gradvis blir strängare och mer individualiserat, i takt med att olika kommunikationssituationer undersöks på ett kontinuum från allmän kommunikation till att ge individuellt samtycke. Begriplighet kan också ses som en förutsättning för ett effektivt genomförande av rätten att delta, rätten till information och rätten till självbestämmande. Det betonas att myndigheter måste säkerställa att information som tillhandahålls allmänheten är tydlig, tillgänglig och begriplig. Tydlig kommunikation främjar transparens, stöder individuell autonomi och säkerställer att rättigheter utövas effektivt.
Keywords: sosiaalioikeus; ymmärrettävyys; tiedonsaantioikeus; socialrätt; begriplighet; tillgång till information; administrativ rätt; Finland; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|