Tiimityöskentely ja persoonallisuustyypit. Kohdeorganisaationa vähittäiskauppaketjun tiimit. - Nurmo, Minna (My University, 2002)
Tutkimuksen tavoitteena on kuvata tehokkaan tiimin rakentamisen organisaatiolle sekä johtamisprosessille asettamia vaatimuksia kohdeorganisaation ollessa Alko Oy:n vähittäismyyntiketju. Tutkimuksessa selvitetään, miten tiimien jäsenet arvioivat tiiminsä tehokkuuden ja kuinka hyvin tiimimäinen toimintamalli on omaksuttu. Tutkimuksessa selvitetään käyttäen apuna Myers - Briggs- Tyyppi-indikaattoria, vaikuttaako tiimin jäsenen persoonallisuus suhtautumiseen tiimityöskentelyyn. Lähdekirjallisuus koostuu ulko- ja kotimaisista julkaisuista. Tutkimusaineiston muodostaa Alko Oy:n kahdeksasta eri myymälästä keväällä 1999 kerätyt kysymyslomakkeet sekä MBTI - lomakkeet. Tutkimuksessa käytetään tilastollisia analyyseja, joilla pyritään kuvaamaan kohdeorganisaation tiimityöskentelyn alkuvaiheen yleistä tilaa, sekä etsimään riippuvuuksia vastaajien kokeman tiimin tehokkuuden ja tyytyväisyyden sekä muiden tekijöiden välillä. Kohdeorganisaatiossa tiimityöskentelyn perusasiat olivat kunnossa. Kaiken kaikkiaan tiimin jäsenet suhtautuivat tiimityöskentelyyn positiivisesti. Suuria eroja eri persoonallisuustyyppien välillä ei havaittu.; NF-preferenssin omaavat tyypit suhtautuivat kriittisimmin tiimien tehokkuuteen.
Keywords: Tiimi; persoonallisuus; MBTI; muutosprosessi.; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|