Hybridijohtaminen; johtamisen digiloikkia - Bergendahl-Hannuksela, Katri johanna (My University, 2022)
Yhteiskunta on johtamisen tyylin ja työntekomallien osalta murroksessa. Koko maailmaa kohdannut Covid-19 pandemia vei tätä murrosta valtavasti eteenpäin teknologiajohtamisen ja sähköisten työkalujen käytön osalta. Johtamisessa ei enää arvosteta vanhanaikaista autoritääristä ylhäältä alaspäin ohjautuvaa johtamista, vaan halutaan enemmän valmentavaa ja tukevaa johtamista. Yhdessä kulkemista. Johtaminen on muuttumassa myös työkalujen ja toimintapojen osalta, mutta muutos tapahtuu vähitellen. Johtaminen ja työskentely yleisesti on ottanut Covid- 19 pandemian myötä kuitenkin valtavan digiloikan. Tämä poikkeustilanteen vaatima muutos vaati etätyöskentelyn mallien käyttöön ottamista organisaatioilta hyvin nopealla tahdilla, eikä aikaa sopeutumieen tai toiminvien mallien tutkimiseen ollut aikaa. Johtamiselta yleisesti odotetaan kehittymistä yhteiskunnan muutosten kuten kansainvälistyminen ja digitalisoituminen sekä niistä seuraavien kasvaneiden odotusten myötä. Kehityksen seurauksena on tarpeen luoda uusia mallia, joilla voidaan johtaa tehokkaasti ja laadukkaasti työntekijöiden erilaiset tarpeet huomioiden. Näissä uusissa malleissa etäjohtaminen, etätyöskentely ja niiden yhdistäminen lähijohtamiseen ovat isossa roolissa tulevaisuudessa. Muutoksen suunnannäyttäjinä ovat uudet sukupolvet, jotka ovat astuneet työmarkkinoille ja ovat valmiita kyseenalaistamaan vanhat käytännöt. Tämä tutkimus tarkastelee hybridijohtamista ja siihen liittyen odotuksia johtamiselle sekä sitä voidaanko hybridimallilla johtaa hyvin. Hybridijohtamisella tässä tutkimuksessa tarkoitetaan johtamismallia, jota toteutetaan yhdistelemällä etäjohtamisen ja lähijohtamisen keinoja. Tutkin hybridijohtamisen mahdollisuuksia, ja haasteita ja sitä mitä se vaatii johtajalta onnistu-akseen. Tutkimus toteutetaan kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Menetelmäksi tähän tutkimukseen valikoitui teemahaastattelu. Haastatteluiden avulla tutki-taan eri- ikäisen käsityksiä hybridijohtamisesta. Haasteltava joukko koostui eri-ikäisistä johtajista sekä työntekijöiden edustajista, joista osalle hybridityöskentely oli tuttua jo pidemmältä ajalta ja osalle se tuli tutuksi vasta Covid- 19 pandemian myötä. Tutkimusten tulosten perusteella hybridimalliin ollaan enemmän valmiita nyt kuin oltiin aiem-min. Se vaatii kuitenkin erilaista johtamistapaa kuin kasvokkain tapahtuva johtaminen ja erilaiset riskit työyhteisöstä syrjäytymiseen sekä yhteisöllisyyden tunteen puuttumiseen ovat suuremmat kuin kasvokkain johdettaessa. Hybridimalli mahdollistaa joustavammat työntekomallit ja helpottaa työ- ja vapaa-ajan yhdistämistä. Hybridijohtaminen ja hybridityöskentely mahdollistavat organisaatioille siirtymisen siiloituneista systeemeistä verkostoituneempaan ja integroituneempaan toimintamalliin.
Keywords: johtaminen; etäjohtaminen; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|