Vihreä logistiikka : Kuljetusliikkeiden keinot vihreämpien maantiekuljetusketjujen edistämiseksi Suomessa - Palmberg, Jelena-Johanna Josefina (My University, 2022)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on tutkia vihreää logistiikkaa ja sen edistämisen keinoja maantieliikenteessä. Tutkimusalueena on Suomen sisäisen tavaraliikenne. Tämän tutkielman tavoite on avata tarkemmin vihreän logistiikan käsitettä ja edistämisen keinoja sekä haasteita keinojen edistämisessä. Tutkielman sisällön analyysistä on hyötyä yrityksille, jotka ovat kiinnostuneet vihreän logistiikan edistämisestä. Keskeisiä käsitteitä ovat vihreän logistiikan lisäksi myös logistiikka ja ympäristön kestävä kehitys. Vihreällä logistiikalla tarkoitetaan logistisen toiminnan etukäteistä suunnittelua mahdollisimman ympäristöä säästävän ajattelutavan mukaiseksi. Logistiikalla puolestaan tarkoitetaan liikettä. Kyseinen liike voi sisältää rahaa tai tietoa, mutta tässä tutkielmassa tutkitaan tavaran liikettä. Kestävällä kehityksellä tarkoitetaan tässä tutkielmassa ympäristön kestävää kehitystä, jolla tarkoitetaan ihmisen ja yritysten tekojen ohjausta suuntaan, jonka avulla ympäristö pysyisi mahdollisimman hyvänä mahdollisimman pitkään. Tutkielma on kvalitatiivinen tutkimus. Tutkielman empiirinen aineisto on kerätty kahden eri kuljetusliikkeen sivustolta sekä avoimesti saatavilla olevista vastuullisuusraporteista. Kuljetusyrityksiksi valikoituivat Suomessa suurina maantieliikenteen toimijoina toimivat Kaukokiito ja Posti. Aineistoa analysoitiin sisällön analyysin keinoin. Huoli ympäristöhaitoista alkoi kasvaa 1960-luvulla, jonka jälkeen asiaan on kiinnitetty enemmän huomiota. Keskeisimpänä tutkimustuloksena voidaan todeta olevan hyvä suunnittelu eli ajoreittien ja kuljetustilan suunnittelu ja optimointi. Lisäksi kuljetusliikkeiden käyttämällä kalustolla ja käyttövoimalla on suuri merkitys päästöjen hallinnassa. Suuri hyöty saadaan mahdollisimman uudesta, suuresta ja sähköisestä tai fossiilittomalla polttoaineella kulkevasta kalustosta. Tutkimuksessa havaittiin myös, että vihreitä arvoja noudattamalla saatiin myös taloudellista hyötyä säästämällä kuluissa. Ilmeni myös, että kuljetusliikkeet tekevät mielellään yhteistyötä muiden yritysten kanssa, jotta päästäisiin vihreämpiin tekoihin. Lisäksi kuljetusliikkeet ovat ulkoistaneet osan toimitusketjusta vastaanottajille pakettiautomaattien avulla.
Keywords: logistiikka; kuljetus; kestävä kehitys; liikenne; ympäristö; päästöt; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|