Stigman representaatiot masennusta käsittelevissä verkkokeskusteluissa - Malinen, Hanna (My University, 2006)
Tutkimukseni tavoitteena on selvittää, miten Pohjalaiset Masennustalkoot -verkkopalvelun sekä Tukiasema.net-sivuston masennusaiheisissa keskusteluryhmissä puhutaan masennuksesta ja sen kokemisesta, ja millaisia stigmaan liittyviä merkityksiä keskustelut representoivat. Stigmatisaation seurauksena masentunut saa stigman eli häpeäleiman, jonka seurauksena masennuksesta kärsivä henkilö leimautuu, eikä saavuta täyttä sosiaalista hyväksyntää. Osatavoitteena on myös tarkastella tutkimieni verkko-keskustelujen luonnetta ja tehtäviä keskustelufoorumina. Tutkimusaineisto koostuu yhteensä 91 masennuksen kokeneiden kirjoittamasta keskusteluviestistä. Tutkimuksen tieteenfilosofiset lähtökohdat perustuvat fenomenologiaan ja sosiaaliseen konstruktionismiin, ja analyysimenetelmänä sovellan sisällönanalyysiä sekä Giorgin fenomenologista metodia. Giorgin metodi tarjoaa lähtökohdan inhimillisen kokemuksen merkityksien tavoittamiseen ja kuvaamiseen. Masennukseen liittyvät merkitykset ja kokemukset jakautuvat aineistossa seuraavien teemojen mukaan: masennuksen syyt ja ilmeneminen ympäröivässä yhteiskunnassa, masennuksen vaikutus sosiaaliseen identi-teettiin, avun saaminen, masennuksesta selviytyminen ja toipuminen sekä masennukseen suhtautuminen. Tarkastelemalla näitä merkitysverkkoja stigman ulottuvuuksiin nähden saadaan selville, miten stigman representaatiot tulevat aineistossa esille. Tutkimustulokset osoittavat, että jokainen aineistossa ilmenevä teema heijastaa stigmaan liittyviä merkityksiä. Stigma vaikuttaa sosiaaliseen identiteettiin ja vaikeuttaa avun hakemista, minkä vuoksi itse aiheutetun stigman voittaminen on keskeistä toipumisprosessissa. Ympäristön suhtautuminen vaikuttaa julkisen stigman syntymiseen ennakkoluulojen ja piittaamattomuuden sekä masennuksen epäasiallisen julkisuuskuvan kautta. Keskusteluryhmien viestien luonne jakautuu vihamielisiin, sosiaalisuutta edistäviin sekä tiedollis-yhteistoiminnallisiin tehtäviin. Pohjalaiset Masennustalkoot -sivustolla vuorovaikutus perustuu vertaistukeen ja Tukiasema.netin keskusteluryhmässä vihamieliseen väittelyyn ja provosointiin.
Keywords: leimautuminen; masennus; representaatio; sosiaalinen konstruktio; stigma; verkkokeskustelu; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|