Yritysten HR-käytännöt ikääntyvien työntekijöiden (+55-vuotiaiden) työkyvyn tukemiseksi - Kantola, Minttu; Similä, Juho-Matti (My University, 2026)
Suomen väestö ikääntyy ja väestön rakenne muuttuu voimakkaasti tulevaisuudessa. Väestörakenteen muutos johtaa siihen, että työuria on tarpeen pidentää ja ikääntyneiden työntekijöiden osuus työväestöstä kasvaa. Työntekijöiden työkyky muuttuu entistä tärkeämmäksi teemaksi organisaatioille. Tässä tutkimuksessa perehdytään ikääntyvien työntekijöiden työkykyä tukeviin HR-käytäntöihin. Tutkimuksen tavoitteena on ymmärtää, millaisten HR-käytäntöjen koetaan tukevan ikääntyvien työntekijöiden työkykyä työuran loppuvaiheessa. Ikääntyvällä työntekijällä tarkoitetaan tässä tutkimuksessa yli 55-vuotiaita työntekijöitä. Tutkimuksessa on kerätty laadullinen haastatteluaineisto (n=6), jota tarkastellaan teoreettisen viitekehyksen kautta. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu työn vaatimusten ja voimavarojen malli (JD-R) pohjalta. Teoreettista viitekehystä täydennetään HR-käytäntöjä kuvaavalla mallilla. Työkyvyn osa-alueita jäsennetään Työkykytalo-mallin avulla. Ikääntyvien työkyvyn tukeminen näyttäytyy tutkimuksen tuloksissa strategisesti tärkeänä osa-alueena yrityksissä. Tuloksista nousee kuitenkin vahvasti esille se, että organisaatioiden työkykyjohtamisessa sekä HR-käytännöissä ikääntyvää henkilöstöä ei ole pääosin erikseen huomioitu. Organisaatiot pyrkivät ikäinklusiivisiin käytäntöihin ja yksilöllisiin ratkaisuihin ennemmin kuin suuntaavat käytäntöjä koskemaan tiettyä ikäryhmää. Organisaatioissa korostetaan ennalta ehkäisevien käytäntöjen tärkeyttä kuten säännöllisiä keskusteluita alaisten kanssa. Työkykyjohtaminen nähdään osana esihenkilöiden päivittäistä työtä ja arkijohtamista eikä sitä koeta voivan erottaa muusta johtamisesta. Tulosten perusteella kuitenkin iso osa käytössä olevista HR-käytännöistä otetaan käyttöön, kun mittareiden mukaan työkyky on jo alentunut. Tämä tutkimus tarjoaa tuoretta tietoa siitä, minkälaisia työkykyä kehittäviä HR-käytäntöjä organisaatiot toteuttavat ja mitkä niistä koetaan vaikuttavimmiksi. Tutkimus osoittaa, että työkykyjohtaminen on laajasti tunnistettu yhdeksi organisaatioiden strategiseksi osa-alueeksi. Työntekijäkokemus, hyvinvointi ja ihmiskeskeisyys näkyvät organisaatioiden arvoissa ja ovat sitä kautta jalostuneet myös konkreettisiksi toimenpiteiksi.
Keywords: työkyky; ikääntyminen; henkilöstöjohtaminen; johtaminen; henkilöstöhallinto; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Liiketoiminnan kehittämisen maisteriohjelma|en=Master´s Programme in Business Development|