Tiedolla johtaminen automaattisessa päätöksenteossa - Mäkynen, Laura (My University, 2024)
Pro gradu -tutkielma tarkastelee tiedolla johtamisen vaiheiden kokonaisuutta kohti automaattista päätöksentekoa. Tutkielman tavoite on tunnistaa tiedolla johtamisen eri prosesseja ja osa-alueita sekä miten strategiasta johdetaan tiedolla, kohti automaattisesti tehtävää päätöksentekoa. Tutkielma hakee näkemystä siihen, miten tietoa ohjataan tiedolla johtamisen avulla tavoiteltuun suuntaan. Teknologian kehityksen myötä myös lainsäädännöllinen kehittämistarve on ollut tarpeen. Automaatiota koskevaa päätöksentekoa ja sen hyödyntämisen mahdollisuuksia on ollut myös tarve kehityksen myötä selvittää. Automaattisesta päätöksenteosta ei ole aiemmin ollut nimenomaista lainsäädäntöä. Lainsäätelyperustaa on arvioinut niin eduskunnan apulaisoikeusasiamies, oikeuskansleri sekä perustuslakivaliokunta. On tunnistettu, että toteutetun automatisoidun päätöksenteon menettelyt eivät toteutuneet asianmukaisella tavalla ja automaatiolainsäädännön pohjaa uudistettiin. Tutkielmassa tarkastellaan uudistetun automaatiolainsäädännön keskeisiä kohtia ja tiedolla johtamisen vaikutusta sekä merkitystä automaattisessa päätöksenteossa. Tutkielmassa tarkastellaan tiedolla johtamisen avulla tiedon kulun prosessoituja vaiheita edetessä kohti automaatista päätöksentekoa. Tiedolla johtamisen kokonaisuuteen kuuluvat sekä tiedon tuottaminen, tiedon hyödyntäminen, tiedon systemaattinen analysointi ja sen hyödyntäminen päätöksenteossa. Lisäksi tutkielma tarkastelee tiedon tuottamisen sekä tiedon hyödyntämisen vaiheita ja miten tiedolla johtamisen avulla onnistutaan keräämään ja analysoimaan tietoa tavoiteltaviin ratkaisuihin. Tiedolla johtaminen on johtamismenetelmänä tehokas toiminnan suunnittelun, tehostamisen, resurssoinnin sekä arvioinnin johtamismalli, jolla muodostetaan tiedon osien kokonaisuus ja näkemys siitä, miksi tietoa tiedolla johdetaan. Julkishallinnon organisaatioissa tavoite on saada koneellisesti, eli automaation hoidettavaksi tehtäviä, jotka ovat vaativuudeltaan sekä lainsäädännöltään mahdollista toteuttaa automaatiossa. Digitalisaation kehitys tuo entistä enemmän mahdollisuuksia, mutta myös haastaa julkishallinnon organisaatioita kehittämään entistä ketterämmiksi toimintojaan. Tiedolla johtamisen kautta julkishallinnon organisaatiot onnistuvat rakentamaan näkemystä kokonaisuuksista ja niistä tehtävistä, jotka voidaan toteuttaa tehokkaammin, mutta myös laadukkaasti ja lainsäädäntö huomioiden automaatiossa. Tutkielma toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena ja tutkielman aineistoina toimivat tieteelliset julkaisut, kirjallisuuskatsaukset, viranomaisten ohjeistukset, hallituksen esitykset ja automaatista päätöksentekoa koskeva lainsäädäntö.
Keywords: johtaminen; päätöksenteko; tiedonhallinta; tieto; organisaatiot; julkinen hallinto; digitalisaatio; automaatio; lainsäädäntö; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|