Yrityskaupat ja liikearvo: yrityksen kasvumahdollisuuksien vaikutus liikearvon markkina-arvostukseen - Koskelainen, Niko (My University, 2018)
Tutkielmassa esitellään yrityskaupan eri tapoja sekä käsitellään tiiviisti yrityskaupasta syntyvää liikearvoa. Yrityskauppa voi onnistuessaan olla todella tehokas keino kasvattaa markkinaosuutta. Yritysostoilla on strategisesti sekä toteutustavoiltaan eroavia vaihtoehtoja, jotka voivat vaikuttaa kaupan lopputulokseen. Tutkielmassa esitellään IFRS 3 (liiketoimintojen yhdistäminen) sekä IAS 36 (omaisuuserien arvon alentuminen) -standardien pääpiirteitä. Liikearvoa tarkastellaan käsitteenä, jonka lisäksi myös aikaisempia tutkimuksia liikearvosta ja sen arvostuksesta osakemarkkinoilla, käydään tässä tutkielmassa läpi. Tutkielman perimmäisenä tarkoituksena on selvittää vaikuttavatko yrityskaupassa ostavan yrityksen kasvumahdollisuudet, liikearvon markkina-arvostukseen. Tutkimustulokset osoittavat sekä olemassa olevan että tuoreen, kuluvana vuonna ostetun liikearvon olevan arvostettua osakemarkkinoilla. Sen sijaan tulokset osoittavat, ettei ostavan yrityksen kasvumahdollisuuksilla ole vaikututusta liikearvon markkina-arvostukseen.
Keywords: Yrityskauppa; liikearvo; IFRS 3 -standardi; kasvumahdollisuudet; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|