Häkkikäämitty epätahtigeneraattori tuulivoimalassa - Pitkälä, Juhana Mikael (My University, 2025)
Häkkikäämitty epätahtigeneraattori, englanniksi squirrel cage induction generator (SCIG) on tuulivoimaloissa yleisesti käytetty generaattorityyppi erityisesti yksinkertaisen rakenteensa vuoksi. Tässä kandidaatintutkielmassa käsitellään häkkikäämityn epätahtigeneraattorin toimintaperiaatteita ja sen sovellutuksia tuulivoimaloissa. Tutkielmasta käy ilmi kuinka häkkikäämityn generaattorin yksinkertaisuus tukee sen käyttöä tuulivoimaloissa. Tutkielman tavoitteena on auttaa lukijaa ymmärtämään häkkikäämityn epätahtigeneraattorin toimintaperiaate osana tuulivoimalaa. Lisäksi tutkielmasta käy ilmi tuulivoimalan yleinen toimintaperiaate, jotta lukija saa kokonaisvaltaisen kuvan, kuinka tuulen liike-energiasta saadaan muutettua sähköä tuulivoimalan avulla. Tutkielmasta saa yleiskuvan tuulivoimalan eri osien perusperiaatteet. Yleiskatsaukseen avulla luodaan perusta häkkikäämityn epätahtigeneraattorin toimintaperiaatteen tarkastelulle ja sen roolin ymmärtämiselle osana koko järjestelmää. Tutkielmassa myös käydään SCIG:n asemaa ja yleisyyttä tänä päivänä tuulivoimaloissa ja yleisyyttä tulevaisuuden tuulivoimalaitoksissa. Tarkoituksena antaa lukijalle selkeä käsitys häkkikäämityn epätahtigeneraattorin nykyisestä roolista tuulivoimalaitoksissa, sekä arvioida sen potentiaalia tulevaisuudessa osana yhä kasvavaa tuulivoimalaitostuotantoa.
Keywords: fi=Sähkö- ja energiatekniikka|en=Electrical Engineering and Energy Technology|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|