"Vastakkainasettelun aika on todellakin nyt". Presidentin vaalit 2006 retorisena analyysina Pohjalaisen tekstaten-palstalla - Kankaanpää, Timo (My University, 2008)
Tekstiviestit ovat vahva osa suomalaista viestintää. Erilaisia tekstiviestin käyttömuotoja -ja palveluita syntyy nopeaan tahtiin helpottamaan ihmisten välistä viestintää. Useat sanoma -ja ilmaisjakelulehdet ovat alkaneet julkaista yleisönosastoihin rinnastettavia tekstiviesti-palstoja. Vuoden 2006 presidentinvaalit kulminoituivat istuvan presidentin Tarja Halosen ja haastaja Sauli Niinistön väliseen kaksintaisteluun, joka kirvoitti ehdokkaiden kannattajat ennennäkemättömään taisteluun suosikkinsa puolesta. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää millaisia vakuuttamiskeinoja Pohjalaisen tekstiviesti-palstalla käytettiin omien ehdokkaiden puolesta tai vastaan. Työn teoria pohjautuu Aristoteleen retoriikan kolmijako-oppiin, jonka mukaan myös aineisto on lajiteltu. Tutkimusaineistona on työhön poimittu 187 Pohjalaisen tekstaten-palstan presidentinvaali- aiheista viestiä ajanjaksolla 15.12.2005–29.1.2006. Tutkimusmenetelmänä työssä on retorinen analyysi, jonka rinnalla käytetään laadullista sisällön erittelyä. Tutkimuksen perusteella vaalien tunteita herättävä kaksintaisteluasetelma näkyi myös tekstiviestien lähettäjien vakuuttamiskeinoissa. Myös ehdokkaista kumpuavat mielikuvat ja ehdokkaiden esiintuomat teemat näkyivät viestien jakautumisessa. Halonen keräsi suurimman osan sukupuoleen viittaavista vakuuttamaan pyrkivistä viesteistä ja Niinistön osalta suurimmaksi ryhmäksi nousivat turvallisuuspolitiikkaan viittaavat viestit.
Keywords: tekstiviestit; yleisönosastot; tekstiviestipalsta; retoriikka; Aristoteles; presidentinvaalit; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|